Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [mordva]

Salatid

Supid

Lihatoidud

Kalatoidud

Aedviljatoidud

Toidud jahust ja tangaintetest

Joogid
 
 
 

JOOGID

Kodune "Poza"
Peedijook "Poza"
Puuviljatee  
Meejook  



Kodune "Poza"

Suhkrupeedid puhastatakse, pestakse, hakitakse, valatakse üle veega, pannakse ahjupotti ja hautatakse madalas temperatuuris kogu päeva. Kui peedid on pehmed, tambitakse need puruks, lisatakse rukkijahu, valmis segust lõigatakse väikesed tükikesed ja pannakse panniga ahju või praeahju kuivama. Lastakse kergelt küpseda. Valmis kuivikud võib ära kasutada kohe, kuid neid võib säilitada ka tagavaraks. Need säilivad aastaid.

Edaspidi võib vastavalt vajadusele valmistada neist peedijooki. Selleks leotatakse kuivikuid keevas vees (3-4 tundi). Kui segu on jahtunud, sõtkutakse kuivikud pehmeks ning lisatakse pärm või juuretis. 8-12 tunni pärast on poza valmis.
1 suure suhkrupeedi kohta võetakse 200-250 g rukkijahu. Nii saadakse umbes 9-10 l jooki.

Peedijook "Poza"

Suhkrupeet puhastatakse, hakitakse peeneks ja valatakse peale nii palju vett, et see kataks peedid. Hautatakse ahjus 24 tundi. Võetakse välja ja jahutatakse toatemperatuurini, lisatakse rukkijahu, segatakse ja jäetakse 6 tunniks paisuma. Pärast seda lisatakse 8 l keeva vett ja segul lastakse keema minna. Niipea kui hakkab keema, võetakse tulelt ära ja jahutatakse. Pärast seda lisatakse linnased. Keedetud humalad kurnatakse läbi ja saadud vedelikule segatakse juurde pärm koos hautatud peediga. Kui segu hakkab käärima, asetatakse see 7 tunniks külma kohta ning jook ongi valmis.
10  l joogi saamiseks võetakse 3 kg suhkrupeet!, 400 g rukkijahu 200 g linnaseid, 20 g pärmi, 10 g humalat, 200 g suhkrut, 8 l vett.

Puuviljatee

Puuviljateele valatakse peale keev vesi, lisatakse suhkur, seejärel lahutatakse 30°-ni ja kurnatakse. Lisatakse pärm ja pannakse 2-3 tunniks käärima, seejärel jahutatakse ja juuakse.
1/2 kg puuviljatee kohta võetakse 750 g suhkrut, 50 g pärmi, veidi alla 1 l vett.


Meejook

Mesi lahustatakse soojas keedetud vees, lisatakse pärm ja lastakse käärida soojas kohas 4-5 päeva. Seejärel kumatakse, lisatakse suhkur või mesi ja jahutatakse.
10 l joogi saamiseks võetakse 2 kg mett, 7 l vett, 300 g pärmi ja mett hiljem juurdelisamiseks veel 900 g.  



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele