|
|
|
[vepsa]
Seenetoidud
Lihata aed- ja juurviljatoidud
Toidud tangainetest
Lihatoidud
Joogid
Moosid
-
|
|
VEPSA TOIDUD
Vepslaste toidulaual esineb vähe liha, rohkem on seal aedvilja-, tangu,
kala- ning seenetoite. Kartuli kõrval tarvitatakse rohkesti kapsast,
kaalikat, naerist ja hernest. Kartulist valmistatakse nii vormiroogi
kui pirukatäidiseid, hernejahu kasutatakse hemeleiva valmistamiseks.
Palju keedetakse suppe, millele liha lisatakse vaid pühade ajal. Tavaliselt
pannakse supp hommikul potiga ahju, kus see haudub õhtuni.
Kala süüakse nii värskelt, kuivatatult kui soolatult. Tunnustatud kalaks
peetakse säinast.
Peolaua juurde kuulusid varem kindlasti valge leib ja kalitsad, mis
meenutavad mulgi korpe, samuti vatruškad ning mitmesuguse täidisega
pirukad. Traditsioonilistest pulmatoitudest on teada lihasupp, puder
või munanitš (muna vormiroog) ning kohupiim, mis vahel asendati hapupiimaga.
Peojookideks olid õlu ning viin. Palju joodi kalja. Nii on Kesk-Vepsas
üldtuntud naerikali (repoi), mida peeti laupäeva- ja pühapäevajoogiks.
Kindlalt kuulus aga toidukordade juurde tee. Kolm korda päevas teed
juua oli Äänisvepsas lausa seaduseks.
|
|
|