Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [mordva]

Salatid

Supid

Lihatoidud

Kalatoidud

Aedviljatoidud

Toidud jahust ja tangaintetest

Joogid
 
 
 

SUPID

Värskekapsasupp kanaga
Kapsasupp piimaga - lovso jam (ersa), loftšal jam (mokša)
Seenesupp kruupidega
Maksasupp
Klimbisupp (salmat)
Supp mokša moodi
Külm supp kalaga
Külm supp juurviljaga (salvedj)
Supp ersa moodi
Hea uhhaa (paro štšurba (ersa), tsebjarj štšurba (mokša))




Värskekapsasupp kanaga

Keevasse kanapuljongisse pannakse peenestatud värske kapsas ja seibideks lõigatud kartulid. Keedetakse, kuni aedvili on pehme. Keetmise lõpul lisatakse sibul ja porgand, mida on soovitav eelnevalt võis läbi praadida. Valmis supile lisatakse 1 küüslauguküüs ja kanaliha.
600 g värske kapsa kohta arvestatakse 300 g kartuleid, 3 keskmist mugulsibulat, 100 g porgandit, 2 spl. võid, 400 g kanaliha, 1 küüslauguküüs, soola ja pipart maitse järgi.

Kapsasupp piimaga lovso jam (ersa), loftsal jam (mokša)

Värske kapsas lõigatakse 4-5 tükiks, eemaldatakse juurikas ja tükid hakitakse. Kartulid kooritakse ja lõigatakse õhukesteks viiludeks. Keevasse puljongisse puistatakse hakitud kapsas ja kui see on juba veidi aega keenud, lisatakse kartulid, seejärel pestud, puhastatud ja seibideks lõigatud porgandid ning mugulsibul. Keedetakse umbes 20 minutit. Lisatakse kuum piim (1:1) ja maitsestatakse koorevõiga.
600 g kapsa kohta arvestatakse 400 g kartulit, 50 g porgandit, 3 keskmist mugulsibulat, 1/2 l piima, 2 spl. võid.

Seenesupp kruupidega

Kõige parema supi saab kuivatatud puravikest. Seened pestakse, valatakse üle külma veega ja leotatakse 6-8 tundi. Seejärel keedetakse samas vees. Puljong kurnatakse läbi sõela ja seened tükeldatakse. Seejärel kurnatakse puljong veel kord, lastakse keema minna ja lisatakse valmishautatud kruubid. Keedetakse 5 minutit. Lisatakse tükeldatud seened ja lastakse uuesti keema minna. Maitsestatakse võis praetud juurviljaga, soola lisatakse maitse järgi. Süüakse hapukoorega.
20 g kuivatatud seente kohta võetakse 200 g kruubiputru, 100 g porgandit, 3 mugulsibulat, 1 spl. võid, 2 spl. hapukoort, soola maitse järgi.

Maksasupp

Keevasse puljongisse pannakse seibideks lõigatud kartulid, aetakse keema ja lisatakse rõngasteks lõigatud sibul ning väikesteks tükkideks lõigatud jahus paneeritud maks. Keedetakse, kuni kõik ained on pehmed. Maitsestatakse soola ja vürtsidega. Süüakse hapukoorega.
200 g maksa kohta võetakse 800 g kartuleid, 3 keskmist mugulsibulat, 1 spl. jahu, 400 g konte puljongiks. Soola ja vürtse lisatakse maitse järgi.

Klimbisupp (salmat)

Keevale lihapuljongile lisatakse kuubikuteks lõigatud kartulid, keedetakse poolvalmis ja pannakse juurde klimbid. Keedetakse 10- 12 minutit. 5-10 minutit enne keetmise lõppu lisatakse võis praetud maitsejuured ja vürtsid. Klimpide valmistamiseks võetakse sõelutud nisujahu, puistatakse see lauale hunnikusse ning keskele vajutatakse süvend, kuhu valatakse vett, lahtiklopitud muna ja soola. Tainas sõtkutakse läbi ja vormitakse piklikuks rulliks. Lõigatakse rattakujulised tükid ning pannakse puljongisse. Klimpe võib vormida ka lihtsalt sõrmede vahel.
Tiheda klimbitaigna jaoks võetakse 200 g jahu kohta 1 muna, 1 spl. margariini või võid, 1 klaas vett.

Supi valmistamiseks võetakse 400 g konte, 1/2 kg kartuleid, 100 g porgandeid, 1 spl. margariini või võid, 3 keskmist mugulsibulat, soola ja maitseaineid.
Kondipuljongi keetmiseks kulub 3-4 tundi. Alles seejärel lisatakse ülejäänud komponendid.

Supp mokša moodi

Sealiha lõigatakse kuubikuteks, valatakse juurde puljong ja aetakse keema. Seejärel lisatakse kuubikuteks lõigatud kartulid, keedetakse pehmeks ja maitsestatakse võis praetud sibulaga, loorberi, pipra ja soolaga.
1 l puljongi kohta võetakse 300 g sealiha, 600 g kartuleid, 2 mugulsibulat, 30 g rasva, soola ja pipart maitse järgi.

Külm supp kalaga

Leivakaljale lisatakse kuubikuteks lõigatud keedetud kartulid, keede­tud soolakala, riivitud värske kurk ja mädarõigas. Maitsestatakse taimeõliga.
 1 1/2 klaasi leivakalja kohta võetakse 70 g kartulit, 80 - 90 g kala, 50 g värsket kurki, 10 g mädarõigast, 1 tl. taimerasva.


Külm supp
juurviljaga (salvedj)

Leivakaljale lisatakse riivitud rõigas, mädarõigas, keedetud ja kuubi­kuteks lõigatud kartulid, riivitud värske kurk, keedetud herned ja hakitud roheline sibul, millest osa segatakse kanepivõiga. Supile võib lisada ka keedetud soolakala.
1 1/2 klaasile kaljale lisatakse 15 g rõigast, 60 g rohelist sibulat, 100 g kartuleid, 15 g mädarõigast, 80 g värsket kurki, 10 g keedetud herneid, 1 tl. kanepivõid.

Supp ersa moodi

Sealiha lõigatakse kuubikuteks, valatakse juurde puljong, aetakse keema, lisatakse tükeldatud kartulid, praetud sibul ja piimaga segatud muna. Valmistatakse nagu mokša suppigi tulekindlas savinõus.
1 l puljongi kohta võetakse 200 g sealiha, 600 g kartuleid, 2 mugulsibulat, 30 g rasva, 1 1/2 muna, 1/2 klaasi piima, soola ja pipart maitse järgi.

Hea uhhaa (paro štšurba (ersa), tsebjarj štšurba (mokša))

Erinevat liiki jõekalad puhastatakse, pead jäetakse alles, kuid eemaldatakse lõpused, pestakse korralikult, pannakse koos veega keema. Keenud kala võetakse välja ja puljong kurnatakse. Seejärel aetakse puljong keema, lisatakse värskelt püütud suurem jõekala, rõngasteks lõigatud mugulsibul ja keedetakse, kuni kala on valmis. Maitse järgi lisatakse loorberilehti ja pipart enne keetmise lõppu. Võib lisada kartulit.
Väiksemaid jõekalu (kogred, kiisad, ründid) võetakse selle uhhaa puhul 250 g, ahvenat 300 g, kartuleid 600 g, 2 keskmise suurusega mugulsibulat, soola, pipart ja loorberilehti maitse järgi.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele