Soome-ugri KOKARAAMAT

     [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [isuri]

Aed- ja juurviljatoidud

Muna- ja lihatoidud

Toidud jahust ja tangainetest

Kalatoidud


 
  ISURI TOIDUD


Isurite toitumistavad on nagu teistelgi soome-ugri rahvastel olnud väga looduslähedased, aga ka praktilised: vanad toidud "uuendati" värskete komponentide lisamisega. 
Palju kasutati tangaineid, aed- ja juurvilja, võimaluse korral liha. Suur tähtsus oli kartulil. Kartulitoitudest levinuim on olnud perunavelli e. kartulipuder. 
Enamik toite küpsetati ahjus, mis oli hõlpsaim moodus hautamist vajavate toitude (lihaga pudrud) valmistamiseks.
Omaette osa on olnud sellegi rahva toidus metsaandidel. Metsast koguti kõike söödavat.
Küpsetistest on tunnustatumad pirukad, mida valmistati nelinurksetena või ümmargustena.
Isurid pidasid lugu oma rahvustoitudest. Nende ütluse järgi "viiras maa on veripunane, oma maa on omenkukka" (vanade isurite õpetus lastelastele).



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
© Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele