Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [mordva]

Salatid

Supid

Lihatoidud

Kalatoidud

Aedviljatoidud

Toidud jahust ja tangaintetest

Joogid
 
 
 

KALATOIDUD

Koger hapukoores
Piimas hautatud kala
Praetud kala munaga (al marto restazj kal (ersa), al markta rjastaor kal (mokða))

Küpsetatud karpkala



Koger hapukoores

Kala töödeldakse eelnevalt, pestakse korralikult, lõigatakse ümarateks tükkideks, lisatakse sool, veeretatakse jahus ja küpsetatakse kuumal rasvaga määritud pannil. Pruunistatakse mõlemalt küljelt, valatakse üle hapukoorega ja pannakse praeahju kuni lõpliku valmimiseni. Kõrvale süüakse juurvilju.
200 g kogre kohta võetakse 1 tl. jahu, 10 g võid, 100 g hapukoort, 150 g juurvilja.

Piimas hautatud kala

Värske kala (väikesed kogred, kiisad, ründid) puhastatakse, pestakse ja pannakse kuumakindlasse nõusse. Peale valatakse piimaga segatud muna ja maitsestatakse soolaga (soola võib lisada ka piima ja muna segule.) Küpsetatakse ahjus. Enne söömist lisatakse veidi koorevõid.
500 g kala kohta arvestatakse 50 g piima, 4 muna, 1 spl. võid, soola maitse järgi.

Praetud kala munaga (al marto restazj kal (ersa), al markta rjastaor kal (mokða))

Selle toidu jaoks on vaja jõekala (ahven, karpkala, latikas jne.). See töödeldakse eelnevalt, pestakse hoolikalt ja lõigatakse fileeks. Edasi lõigatakse kala väikesteks tükkideks, lisatakse sool ja piimaga segatud muna, mis valatakse igale tükile eraldi ning praetakse rasvaga määritud eelnevalt kuumutatud pannil. Pärast praadimist pannakse pann 5-7 minutiks kuuma praeahju. Kõrvale süüakse juurvilja.
250 g kala kohta võetakse 10 g võid, 1/2 muna, 150 g juurvilja.

Küpsetatud karpkala

Karpkala puhastatakse soomustest, võetakse välja sisikond, raiutakse maha pea ja saba ning pestakse külma veega. Lõigatakse tükkideks, lisatakse sool. Tükkidele riputatakse sibulapealseid ning keeratakse seejärel oblikalehtedesse. Pannakse rasvaga määritud pannile ja küpsetatakse praeahjus. Võib küpsetada ka kuumas tuhas lõkkes. Kõrvale süüakse kartulit ja koorevõid, mis on pandud igale kalatükile eraldi.
330 g kala kohta võetakse 60 g rohelist sibulat, 400 g oblikaid, 30 g koorevõid, 1/2 kg kartuleid.  



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele