Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [udmurdi]

Suupisted ja salatid

Lihatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Seenetoidud

Jahutoidud

Joogid
 
 

SEENETOIDUD


Seentega täidetud kartulid
Üleküpsetatud kartulid seentega
Seeneborš
Seenesupp kaljaga (gubien ajukasj)
Seeneseljanka
Seened kartulite ja kaljaga (kuasjtem tšorõg sjukasen
Seened maksaga (gubi sõr)


Seentega täidetud kartulid

Valitakse suuremad kartulid, puhastatakse ja pestakse, keskmine osa lõigatakse välja. Värsked seened hakitakse ja praetakse võis koos mugulsibulatega. Seejärel lastakse veidi jahtuda ja lisatakse toores muna. Segatakse. Rasvaga määritud pannile asetatakse kartulid, nii et õõnsus jääb ülespoole. "Õõnsused" täidetakse seene ja sibula seguga, pealt määritakse hapukoorega ning küpsetatakse praeahjus. Enne küpsetamise lõppu valatakse üle hapukooresoustiga ja pannakse uuesti ahju. Lauale pannes puistatakse peale maitserohelist ja süüakse koos soustiga.

1/2 kg kartulite kohta võetakse 200 g värskeid puravikke, 2 mugulsibulat, 2 muna, 100 g kooresousti, 5 g maitserohelist, 10 g võid.


Üleküpsetatud kartulid seentega


Keedetakse koorega kartulid, vesi valatakse ära ja kartulid kooritakse. Lõigatakse poolkuu-kujuliselt. Keedetud puravikud praetakse sibulaga ja segatakse kartulitega. Maitsestatakse soolaga ja pannakse rasvaga määritud pannile. Valatakse üle hapukooremassiga (võib lisada ka muna), küpsetatakse praeahjus.

1/2 kg kartulite kohta võetakse 45 g kuivatatud seeni, 2-3 mugulsibulat, 3/4 klaasi piima, 3 muna, 30 g võid, 1 spl. rasva.


Seeneborš

Kuivatatud puravikud pestakse soojas vees. Valatakse üle külma veega ja keedetakse. Peet, porgandid ja mugulsibul hakitakse ning peet hautatakse puljongis, kuhu on lisatud äädikat. Sibul ja porgand praetakse eraldi võis. Kui seened on keenud, nõristatakse need ja hakitakse peeneks. Seejärel pannakse koos odratangudega puljongisse, lastakse keeda ja lisatakse tükeldatud kapsas. Kui kapsas on pehmeks keenud, lisatakse sibul ja porgand, jahu, sool ning pipar. Enne lauale andmist riputatakse peale peterselli. Seenebori kõrvale süükeldatud kapsas.

Selle supi jaoks võetakse 20 g kuivatatud seeni, 80 g porgandit, 80 g mugulsibulat, 20 g peterselli, 240 g peeti, 80 g tangu, 40 g taimerasva, 1/2 spl. jahu, 300 g kapsast, soola ja pipart maitse järgi.


Seenesupp kaljaga (gubien ajukasj)

Seened pestakse soojas vees, keedetakse ja kurnatakse läbi sõela. Keeduvett kasutatakse sousti ja supi tegemiseks. Seened hakitakse, keedetud värsketele seentele lisatakse hakitud soolaseeni, riivitud rõigast ja hakitud mugulsibulat. Pannakse keedunõusse ja valatakse peale leivakali. Maitsestatakse soolaga ja lisatakse pool hapukoorest. Ülejäänud osa lisatakse laualeandmisel.

1/2 l supi jaoks võetakse 1 1/2 klaasi leivakalja, 40 g soolaseeni, 10 g kuivatatud seeni, 10 g mugulsibulat, 10 g sibulapealseid, 40 g hapukoort, pisut tilli, rõigast ja soola.


Seeneseljanka

Puhastatud puravikud või võiseened hakitakse ja keedetakse poolvalmis, kurnatakse ja praetakse koos sibulaga. Muna klopitakse lahti ja valatakse seente ja sibula peale, lisatakse sool ja pannakse praeahju. Süüakse kohe pärast ahjust väljavõtmist.

60 g seente kohta võetakse 10 g sulavõid, 3 muna, 15 g mugulsibulat, soola ja pipart maitse järgi.


Seened kartulite ja kaljaga (kuasjtem tšorõg sjukasen)

Soola- või marineeritud seened pestakse ja hakitakse. Hakitakse ka keedetud kartul ja sibul ning lisatakse koos riivitud rõikaga seentele. Seejärel valatakse kõik üle leivakaljaga, lisatakse soola ja hapukoort. Osa hapukoorest serveeritakse lauale andmisel.

1 1/2 klaasi leivakalja kohta võetakse 40 g seeni, 1 sibul, 75 g kartuleid, 20 g rõigast, pisut tilli, 50 g hapukoort, soola maitse järgi.


Seened maksaga (gubi sõr)

Šampinjonid või kase- või punapuravikud pestakse, tükeldatakse ja praetakse võis. Hane- või vasikamaks praetakse samuti võis ja jahutatakse. Maks tambitakse puruks ja aetakse koos seentega läbi sõela. Lisatakse või ning saadud segu valatakse kausikesse. Viiakse jahedasse. Süüakse võileivakattena või eraldi roana.

200 g seente kohta võetakse 200 g maksa, 400 g võid; soola, suhkrut ja muskaatpähklit maitse järgi.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele