Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [udmurdi]

Suupisted ja salatid

Lihatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Seenetoidud

Jahutoidud

Joogid
 
 

AEDVILJATOIDUD


Herned pekiga
Läätsed tomatiga
Kõrvitsapuding
Keedetud kaalikas tangude ja kartulitega
Porgandikotletid

Herned pekiga

Herned pestakse sooja veega. Leotatakse 6-7 tundi, seejärel pannakse koos leotusveega keema. Lisatakse sool. Seapekk lõigatakse kuubikuteks ja praetakse pannil. Samaaegselt lõigatakse sibul väikesteks tükikesteks ja praetakse.
200 g herneste kohta võetakse 1 mugulsibul, 60 g pekki, 2 1/4 klaasi vett, soola.


Läätsed tomatiga

Läätsed pestakse, valades üle keeva veega, seejärel keedetakse 2-3 tundi. Lisatakse sool. Keedetud läätsed kurnatakse ja segatakse tomatisoustiga. Praetud liha, ilma rasvata praetud sibul ja lihaleem lisatakse läätse-tomatikastmele. Lastakse keema minna ja maitsestatakse.
700 g läätsede kohta võetakse 75 g tomatisousti, 40 g veiseliha, 1 mugulsibul, 10 g võid, 1 spl. lihaleent, sibulapealseid, pipart ja soola.


Kõrvitsapuding

Keedetakse nisutangupuder piimaga. Võetakse poolvalmina tulelt ja jahutatakse. Puhastatud kõrvits riivitakse ja lisatakse pudrule, segatakse juurde lahtiklopitud muna. Hautamisnõu põhja puistatakse riivsaia, pudru- ning kõrvitsamass valatakse nõusse ja pannakse ahju. Kui segu on hüübinud, asetatakse see vaagnale, lõigatakse noaga portsjoniteks ja süüakse koorevõiga.
200 g kõrvitsa kohta võetakse 1 1/2 spl. tangu, 1/4 klaasi piima, 1 muna, 1 tl. suhkrut, 10 g koorevõid, soola maitse järgi.


Keedetud kaalikas tangude ja kartulitega

Kaalikas pestakse, puhastatakse ja pannakse keema külma veega. Lisatakse tangud ja kaalikas tõstetakse välja ning nõristatakse. Seejärel lõigatakse kuubikuteks ja lastakse keeda pehmeks. Kui kaalikas ja tangud on pehmed, lisatakse ratasteks lõigatud kartulid, valatakse juurde piima ja keedetakse valmis. Maitsestatakse ja lisatakse veidi võid. Süüakse praeleivaga.
400 g kaalikate kohta võetakse 1/2 kg kartuleid, 100 g nisutangu, 1/2 klaasi piima, 50 g koorevõid, 200 g praeleiba, soola maitse järgi.


Porgandikotletid

Keedetud porgandid aetakse läbi sõela, lisatakse toores muna ja manna, maitsestatakse soolaga ning praetakse. Süüakse piimasoustiga.
350 g porgandite kohta võetakse 2 spl. mannat, 1 muna, 45 g riivsaia, 30 g rasva, soola maitse järgi.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele