Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [mari]

Külmtoidud ja suupisted

Supid

Pirukad

Küpsetised

Taimetoidud

Lihatoidud

Joogid
 
 

TAIMETOIDUD


Kartulipelmeenid

Seenepelmeenid
Kartulipannkoogid
Kartulipallid



Kartulipelmeenid


Toored kartulid kooritakse, pestakse ja riivitakse. Kartulile lisatakse sõelutud kaera- või nisujahu, muna, soola ja segatakse. Vormitakse pannkoogikujuliseks, keskele pannakse täidis. Selleks võetakse kuubikuteks lõigatud seapekk, lisatakse peenestatud mugulsibul, jahvatatud must pipar ja sool. Segatakse. Ääred keeratakse täidise lisamise järel üles, surutakse kokku, nii et pelmeen omandaks poolkuu kuju. Praetakse rohkes rasvas. Lauale andes valatakse üle hapukoorega.
650 g kartulite kohta võetakse umbes 50 g jahu, 1/2 muna, 2 keskmist sibulat, 100 g seapekki, 30 g hapukoort.


Seenepelmeenid

Jahust, munadest, veest ja soolast valmistatakse tihke taigen, mis surutakse palliks, kaetakse niiske käterätiga ja hoitakse niimoodi 30-40 minutit.
Samal ajal valmistatakse täidis. Selleks võetakse värsked hakitud puravikud (võib kasutada ka kuivatatud seeni, aga need peavad olema samuti eelnevalt kupatatud), peeneks lõigutud mugulsibulat. Lisatakse sool ja pipar ning segatakse hästi. Tainas lõigatakse peale lahtirullimist ümmargusteks tukkideks, mis vormitakse pärast täidise lisamist pelmeenikujuliselt. (Ääred vajutatakse tugevasti kinni.) Pelmeenid pannakse tulisesse vette, mis on maitsestatud soolaga. Pärast väljavõtmist määritakse neid koorevõi või hapukoorega.
120 g jahu kohta võetakse 1/2 muna, 40 g vett, pisut soola. Segu või täidise valmistamiseks on vaja 300 g värskeid seeni, 20 g mugulsibulat. Pelmeenide määrimiseks võetakse 1 spl. koorevõid või 1,5 spl. hapukoort.


Kartulipannkoogid

Toored kartulid kooritakse ja riivitakse, lisatakse nisujahu, sool, lahtiklopitud toores muna ja 1 tl. soodat. Kõik ained segatakse ja küpsetatakse nagu tavalisi pannkooke. (Et kartul ei tumeneks, tuleb valmissegatud tainas küpsetada kohe.) Süüakse hapukoore, aga ka mee ja koorevõiga.
600 g kartulite kohta arvestatakse 6 tl. nisujahu, 1/2 muna, 1 tl. soodat.


Kartulipallid

Kuumad kartulid muljutakse läbi sõela või tambitakse puruks. Lisatakse 1/3 klaasi nisujahu, piima ja lahtiklopitud munakollased. Segatakse ning vormitakse pallikesteks. Veeretatakse jahus ja munavalges ning riivsaias, praetakse rohkes rasvas kuldpruuniks.
1/2 kg kartulipallide saamiseks võetakse 600 g kartuleid, 2 spl. piima 2 1/2 spl. jahu, 2 muna, 50 g riivsaia.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele