Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [mari]

Külmtoidud ja suupisted

Supid

Pirukad

Küpsetised

Taimetoidud

Lihatoidud

Joogid
 
 

KÜLMTOIDUD JA SUUPISTED


Pohlad meega
Pohlad õuntega
Vaarikad ja kirsid hapukoorega
Soolatud riisikad sibula ja soolakurgiga
Riivitud naeris õunte ja hapukoorega
Punane peet mädarõikaga



Pohlad meega

Puhastatud ja pestud pohlad pannakse keedunõusse, lisatakse mesi ja keedetakse umbes 5 minutit. Seejärel lastakse jahtuda ning pannakse lauale.
200 g portsjoni saamiseks võtta umbes 150 g pohli ja 100 g mett.


Pohlad õuntega

Pohlad puhastatakse ja pestakse, õuntel lõigatakse välja südamikud, seejärel tükeldatakse. Pohlad puistatakse katlasse, valatakse üle veega, lisatakse suhkur ja keedetakse alates keemahakkamisest 8-10 minutit.
Peale seda lisatakse õunad ja keedetakse veel umbes 5 minutit.
1 kg segu saamiseks võetakse 350 g õunu, umbes sama palju pohli 400 g suhkrut, 300 g vett.


Vaarikad ja kirsid hapukoorega

Puhastatud ja pestud vaarikad ning kirsid, millelt on eemaldatud kivid, laotakse taldrikule. Lisatakse hapukoor ja suhkur.
100 g vaarikate ja 50 g kirsside kohta võtta 20 g hapukoort ja 1 tl. suhkrut.


Soolatud riisikad sibula ja soolakurgiga

Soolariisikad tükeldatakse, lisatakse sibularõngad, kurgilõigud, taimeõli. Segatakse hoolikalt ja asetatakse salatikaussi.
200 grammise portsjoni saamiseks võtta 150 g soolariisikaid, 25 g mugulsibulat, 45 g soolakurki, 20 g taimeõli.


Riivitud naeris õunte ja hapukoorega

Toores naeris riivitakse. Õunad kooritakse, eemaldatakse südamikud ning lõigatakse väikesteks tükkideks. Lisatakse hapukoor.
100 g naeri ja 100 g õunte kohta võtta 60 g hapukoort ja 30 g suhkrut.


Punane peet mädarõikaga

Peet keedetakse ja veidi enne keetmise lõppu lisatakse sool. Seejärel jahutatakse, kooritakse ja lõigatakse kuubikuteks. Mädarõigas riivitakse eraldi, lisatakse äädikas, sool ja suhkur. Pärast seda valatakse peedikuubikud mädarõikaga üle.
Seda toitu võib pakkuda ka marineeritud või soolatud seente juurde. Sel juhul kuhjatakse peedikuubikud keset taldrikut ja seened paigutatakse ringi ümber peedi. Mädarõigas kallatakse peale nii, et see kataks nii seened kui peedi.
200 g peedi kohta tuleb võtta 2 tl. suhkrut, 40 g mädarõigast, 20 g äädikat, 70 g hapukoort, 100 g seeni.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele