Soome-ugri KOKARAAMAT

 [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [vadja]

Taimetoidud

Pudrud

Piimatoidud

Lihatoidud

Kalatoidud

Pirukad

Joogid
 
 

KALATOIDUD


Värsket kala söödi põhiliselt ainult süte kohal küpsetatult (mähiti vastavasse paberisse või aeti tikk läbi kala kõhu).
Hoopis rohkem tarvitati soolatud, kuivatatud ja marineeritud kala.


Soolatud lõhe

Lõhe puhastatakse, selgroog eemaldatakse. Seejärel lõigatakse tükkideks, tükid hõõrutakse soolaga. Nõu põhja pannakse soola ja tükid asetatakse nõusse, nii et kiht soola vaheldub kalatükkidega. Pealmiseks kihiks peab jääma sool. Enne kui nõu kaetakse kaanega, pannakse kalale vajutis. Hoitakse külmas.
1 kg lõhe soolamiseks kulub 4-5 spl. soola, õige pisut suhkrut ning 1/2 g salpeetrit.
Soolakala hoidsid vadjalased puupüttides (botškades ehk ušattides).


Kuivatatud kala supp

Kalu kuivatati päikese käes. Näiteks silkude kuivatamisel pandi need l ööpäevaks soola ja alles siis kuivama. Supi valmistamiseks tuli kuivatatud kala eelnevalt leotada. Selleks võeti soe vesi ja hoiti kalu selles nii kaua, kuni nad muutusid pehmeks. Seejärel pandi supp keema. Lisati sibul ja kartul, maitse järgi pipart ja tilli.
Kuivatatud kala keedeti ka ilma kartulita. Sel juhul valmistati kõrvale kaste.
Kaste
Muna, või ja hapukoor segatakse, lisatakse sool ja küpsetatakse ahjus. Seda toitu peeti vadjalaste juures pühapäevatoiduks.
200 g hapukoore kohta võetakse 1-2 muna, 1 tl. võid, maitse järgi soola.


Suur kala tomati- ja sibulakastmes

Värske kala puhastatakse, puistatakse üle soola ja pipraga. Tomatid, ribul, till, petersell ja või kuumutatakse ja valatakse ahjupotti. Kala tõstetakse samasse nõusse, määritakse pealt hapukoorega, lisatakse loorberilehed ja pannakse ahju.
1/2 kg kala kohta võetakse 150 g tomateid, 2 keskmist sibulat, 2 spl. hapukoort, 1 spl. võid tomatite kuumutamiseks. Tilli, peterselli, soola ning loorberit lisatakse vastavalt maitsele.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele