Soome-ugri KOKARAAMAT

     [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [saami]

Põdralihatoidud

Toidud põdraverest

Kalatoidud

Seene- ja marjatoidud

Linnulihast toidud

Joogid


 
  TOIDUD PÕDRAVEREST


Värske veri oli laplaste jaoks toitev ning maitsev, kuid ka oluline vitamiiniallikas. Tänapäeval joovad põdraverd siiski vaid karjused.



Verepannkoogid (võršank)

Jahu, sool ja äsja tapetud põdra veri segatakse ning küpsetatakse pannil kookideks. Praadimiseks kasutatakse põdrarasva.


Põdraverest vorstid

Põdrasooled puhastatakse ja töödeldakse eelnevalt. Seejärel võetakse rukkijahu, põdrarasva ja segatakse need ained põdraverega. Lisatakse soola ja sibulat ning segatakse hoolikalt. Sooled topitakse saadud segu täis, sooleotsad seotakse kinni. Keedetakse suures katlas.


Põdraaju-kakud

Ajud leotatakse, vesi valatakse ära ja ajud puhastatakse kelmest ning hakitakse peeneks. Segatakse rukkijahu ja soolaga. Taigen peab olema kõva. Kakkusid küpsetatakse tulistel kividel.


Kakud (risked)

Kalamari, hakitud maks, aju, süda jne. segatakse rukkijahu, vee ja soolaga. Tehakse kõva taigen, millest vormitakse kakud. Neid küpsetatakse tulistel kividel.


Marjad põdrarasvas (kantt)

Rasv kuumutatakse, seejärel puistatakse sinna marjad. .lahutatakse Ja süüakse. Rasvakestas marjad meenutavad kompvekke. Ei säili kaua, seetõttu tarvitatakse kiiresti.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele