Soome-ugri KOKARAAMAT

     [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [saami]

Põdralihatoidud

Toidud põdraverest

Kalatoidud

Seene- ja marjatoidud

Linnulihast toidud

Joogid


 
  PÕDRALIHATOIDUD



Põdralihasupp jahuga (voint­javv, jaulimm)

Põdralihatükk pannakse veega keema. Lisatakse sool ja sibul. Kui liha on pehmeks keenud, võetakse see välja. Seejärel segatakse leeme sisse paar peotäit jahu. Kui supp on uuesti keema hakanud, tõstetakse pott tulelt ning lisatakse kukemarju.


Küpsetatud põdraliha

Põdraliha küpsetatakse kas puust varda otsas või pannil. Viimase mooduse puhul tuleb lihatükid lõigata õhukesed. Maitseks lisatakse soola.


Külmutatud põdraliha (kalmvoint­)

Värskelt tapetud põder töödeldakse, liha külmutatakse maa sees.
Külmutatud liha süüakse talv läbi toorena, soola ei lisata. Liha lüüakse lahti kirvega, õhukeste kildudena. Niisugusel lihal on väga omapärane maitse.


Vinnutatud liha (ka­kvoint­)

Vinnutamiseks valitakse välja kõige paremad tükid. Need riputatakse pikkadele lattidele päikese kätte kuivama. Seal hoitakse neid niikaua, kuni veesisaldus täielikult kaob ja liha muutub sitkeks ning kuivaks. Liha vinnutatakse tavaliselt märtsis-aprillis, kui pole kärbseid. Vinnutatud liha tarvitatakse kuni järgmise talveni.


Soolatud liha

Liha soolamiseks kasutatakse tünni, mille põhja puistatakse kerge soolakord. Lihatükid hõõrutakse eelnevalt soolaga sisse. Soolalihatünnid kaevatakse maasse, et temperatuur oleks ühtlane.


Praetud põdramaks

Maks töödeldakse eelnevalt ja lõigatakse väikesteks ribadeks või tukkideks. Need pannakse pannile, lisatakse põdrarasv ja praetakse ühtlaselt pruuniks. Praadimise ajal lisatakse sibulat ja soola. Maksa praetakse ka lahtisel tulel, puust kepi otsas. Küpsetatakse 3-4 tundi, kuni moodustub krõbe koorik. Samamoodi praetakse põdra südant.


Keedetud põdramaks

Maks töödeldakse eelnevalt, tükeldatakse ja keedetakse. Keetmise ajal lisatakse soola. Kui maks on valmis, tõstetakse see keedunõust välja ja süüakse mustade marjadega. Täpselt samuti keedetakse põdra südant.


Keedetud keel

Põdra keel pestakse ja pannakse keedunõusse. Lisatakse sool. Keelt keedetakse 3-4 tundi. Pärast keetmist tõstetakse keel leeme seest välja ja eemaldatakse nahk. Süüakse kukemarjadega.


Küpsetatud neerud

Neerud pestakse ja pannakse 3-4 tunniks külma vette likku. Soovitav on neid enne praadimist kupatada, et kaoks ebameeldiv maitse. Neerud praetakse pannil tükeldatuna või puust kepi otsas lahtisel tulel. Viimase mooduse korral moodustub krõbe koorik. Soola lisatakse maitse järgi.


Praetud ajud

Põdra ajud leotatakse, puhastatakse kelmest ja pannakse pannile. Praetakse rasvas, lisatakse soola ja sibulat. Süüakse koos kukemarjadega.


Keedetud ajud

Ajud leotatakse eelnevalt ja puhastatakse kelmest. Seejärel asetatakse ajud riidest või marlist kotikesse ja keedetakse. Soola lisatakse maitse järgi.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele