Soome-ugri KOKARAAMAT

    [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [komi]

Põdralihatoidud

Kalatoidud

Seenetoidud

Aedvilja ja marjatoidud

Küpsetised

Joogid


 
 

KÜPSETISED


Pohlapirukas
Sotšnjad
Pelmeenid (peljmenj)
Mustrõikapirukas (kušmana njanj)




Pohlapirukas

Valmistatakse pärmitaigen nisujahust, piimast, munadest ja võist. Pohlad pestakse ja puhastatakse ning asetatakse lahtirullitud taignale. Peale riputatakse suhkrut. Pirukad tehakse pealt kinnised. Küpsetatakse kuumas ahjus. Samal viisil valmistatakse kapsa-, liha-, riisi- ja kartulipirukat. Tänapäeval ka jõhvikapirukat. Pohlapirukat süüakse meega või kaerakilega.


Sotšnjad

Odrajahust ja hapupiimast segatakse tihke taigen. Maitsestatakse soolaga. Kohupiim segatakse hapukoorega, lisatakse maitse järgi soola, suhkrut ja muna. Pannakse ümmarguse taignatüki keskele, servad keeratakse üle täidise ja sõrmitakse kinni. Lisandina võib kasutada kartuliputru.
4 klaasi odrajahu kohta arvestatakse 1 1/2 klaasi hapupiima. Tänapäeval lisatakse taignale muna.


Pelmeenid (peljmenj)

See toit on oma nimetuse saanud komi keelest (kõrvataoline leib). Valmistatakse ilma pärmita nisujahutaigen, vajutatakse klaasiga ümmargused rattad ja pannakse keskkohta hakklihatäidis pipra ja sibulaga. Pigistatakse sõrmeotstega kinni ja viiakse külma kätte. Tänapäeval pannakse pelmeenid sügavkülma, et need korralikult külmuksid. Sealt võetakse vajaduse korral vastav hulk pelmeene ja pannakse keeva vette. Valminud pelmeenid tõusevad pinnale. Tõstetakse vahukulbiga taldrikule ja süüakse hapukoore, äädika või võiga. Täidist võib valmistada ka kapsast või kalast, nagu tegid seda vanasti permikomid.
1 1/2 klaasi jahu kohta arvestatakse 1 muna, 1/4 klaasi vett, maitse järgi soola.

Mustrõikapirukas (kušmana njanj)

Valmistatakse kas hapendatud või hapendamata taigen rukkijahust, tänapäeval rohkem nisujahust. Mustrõigas hakitakse, riputatakse soola peale. Taigen laotatakse laiali ja vormitakse ümmargused tükid. Ühele poolele pannakse hakitud mustrõigas, teine pool keeratakse peale ja sõrmitakse kinni, nii et vajutamise kohad on näha. Pannakse ahju ja küpsetatakse mõõdukas kuumuses. Samasugust pirukat võib valmistada sibulaga.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele