Soome-ugri KOKARAAMAT

    [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [komi]

Põdralihatoidud

Kalatoidud

Seenetoidud

Aedvilja ja marjatoidud

Küpsetised

Joogid


 
 

TOIDUD AEDVILJADEST JA MARJADEST


Sibula-mustrõikasalat
Porgandi-mustrõikasalat
Taimesupp (azja šõd, šoma šõd)
Küpsetatud naeris
Hernekissell (anjkõtša kiselj)
Kuivatatud toomingamarjad (Ijaz)
Metsmaasikakissell (ömidza kiselj)

Murakad rõõsa koorega


Sibula-mustrõikasalat


Puhastatud ja pestud mustrõigas, sibul, taimeõli, äädikas või sidrunimahl segatakse maitsetaimede, pipra ja soolaga. Rõigas riivitakse eelnevalt. Kui rõigas on kuivanud, kastetakse see kuuma vette, et oleks hõlpsam riivida. Sibul hakitakse.
50 g mustrõika kohta arvestatakse 1 sibul, 1-2 spl. taimeõli, veidi äädikat või sidrunimahla, 1-2 spl. hakitud tilli, peterselli. Soola ja pipart lisatakse maitse järgi.


Porgandi-mustrõikasalat

Rõigas ja porgand puhastatakse ja pestakse ning riivitakse jämeda riiviga. Lisatakse suhkur, äädikas, sool ja hapukoor.
50 g porgandi kohta arvestatakse 50 g mustrõigast, 20 g hapukoort, 2 g äädikat. Soola maitse järgi.


Taimesupp (azja šõd, šoma šõd)

Kruubid pannakse ahjupotti koos hapupiima või kohupiima valmistamisest järelejäänud vedelikuga. Lisatakse putked või hapukapsas. Mõnikord keedetakse ka veega. Lastakse haududa, kuni kruubid on pehmed. Juurde keedetakse herneid ja punast pipart (pipart kasvatatakse toas lillepotis). Kui toit lauale antakse, valatakse peale veidi kanepiõli.


Küpsetatud naeris

Naerid puhastatakse, pestakse, lõigatakse ära juured ja pannakse panniga ahju. Hautatakse, kuni naerid muutuvad pehmeks. Süüakse kuumalt.


Hernekissell (anjkõtša kiselj)

Valitakse terved herned. Need pestakse, leotatakse ja pannakse külma vette 6-8 tunniks. Seejärel keedetakse kergelt soolaga maitsestatult niikaua, kuni moodustub paks kissell. Võib lisada koorevõid või keedetud ja mahajahutatud külma piima. Piima võib aga juua ka eraldi kõrvale. Peale riputatakse suhkrut. Taldrikule valatakse keevalt. Jahtudes muutub keedus kõvaks, nii et kui taldrik ümber keerata, kukub kissell terve vormina välja.
60 g herneste kohta arvestatakse 1/2 klaasi piima, 1/2 spl. koorevõid, soola ja suhkrut maitse järgi.


Kuivatatud toomingamarjad (Ijaz)

Kuivatatud toomingamarjad tambitakse uhmris peeneks. Juurde segatakse pohlad ja veega vedelaks tehtud linnased. Tekib moositaoline toit, mida süüakse külmalt, kuid mida võib ka saiale määrida.


Metsmaasikakissell (ömidza kiselj)

Moos pannakse sooja vette, lisatakse suhkur ja keedetakse. Tärklis segatakse veega ja lisatakse juurde. Kui kissell on valmis, valatakse see külma veega pestud taldrikule. Peale riputatakse suhkrut. Kisselli juurde sobib külm piim.


Murakad rõõsa koorega

See on paastutoit. Kuivatatud murakaid leotatakse. Valatakse üle rõõsa koore või piimaga. Lisatakse suhkur. Murakatest valmistatakse ka kisselli.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele