Soome-ugri KOKARAAMAT

    [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [karjala]

Kalatoidud

Seenetoidud

Aed- ja juurviljatoidud

Lihatoidud

Toidud jahust ja tangainetest


 
  LIHATOIDUD



Karjala ahjupraad

Liha pestakse ja tükeldatakse. Pannakse ahjupotti või savikaussi ja valatakse peale nii palju vett, et liha oleks kaetud. Värskele lihale lisatakse soola. Küpsetatakse mõõdukas kuumuses vähemalt 2 tundi, kuid poti võib jätta ahju kogu ööks. Süüakse koorega keedetud kartulite ja praetud kaalikaga. Kui tarvitatakse soolaliha, tuleb seda enne leotada. Seda praadi valmistavad karjalased sellest lihast, mis neil parajasti kodus on.
1/2 kg sealiha, 1/2 kg loomaliha, 1/2 kg lambaliha, soola ja vett.


Ahjuroog

Kartulid kooritakse, pestakse ja tükeldatakse ning pannakse koos lihaga ahjupotti. Lisatakse vett ning võimaluse korral porgandit ja kaalikat. Maitsestatakse soolaga.
See toit valmib ahjus ise ega nõua perenaiselt muud kui hommikul ahju panemist ja õhtul väljavõtmist.


Aattolohko

Rasvaga määritud vormi laotakse kihiti kooritud ja viiludeks lõigutud kartul, sea- ja lambaliha ning lõhefilee. Lisaks porgandit, kaalikat ja rõngasteks lõigatud mugulsibulat. Kaste koosneb veest, piprast, soolast, jahvatatud valgest piprast ning loorberist. See valatakse eelpool loetletud ainetele peale. Küpsetatakse esmalt 30 minutit 250° kuumuses ja seejärel 175° juures 1 tund 30 minutit.
1/2 kg sea- ja lambaliha kohta arvestatakse 1/2 kg lõhefileed, 4-5 porgandit, 1 väike kaalikas, 4-5 sibulat.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele