Soome-ugri KOKARAAMAT

    [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [karjala]

Kalatoidud

Seenetoidud

Aed- ja juurviljatoidud

Lihatoidud

Toidud jahust ja tangainetest


 
  SEENETOIDUD



Seenesupp

Seened puhastatakse, pestakse ja tükeldatakse. Praetakse pannil koos sibulaga läbi. Seejärel pannakse seened keeva veega täidetud kastrulisse. Kartulid kooritakse, pestakse ja tükeldatakse ning lisatakse supile. Maitsestatakse soola ja maitserohelisega. Süüakse hapukoorega.
1/2 l kupatatud seente kohta võetakse 3/4 kg kartuleid ja 1 keskmine mugulsibul.


Seene-kartulisalat õliga

Männiseened puhastatakse, pestakse ning tükeldatakse. Kupatatakse ja nõrutatakse. Sibul hakitakse ja lisatakse seentele. Seejärel lõigatakse keedetud kartulid kuubikuteks ja lisatakse seentele. Maitsestatakse soolaga ja segatakse taimeõliga.

Seenekaste

Kasutatakse värskeid või soolatud seeni. Värsked seened kupatatakse ning praetakse pannil koos rasva ja hakitud sibulaga. Kui seened on küllalt pruunid, valatakse neile peale vesi ja lastakse haududa nõrgal tulel. Maitsestatakse soolaga ja lisatakse hapukoor. Kaste lastakse keema minna ja võetakse seejärel tulelt. Kõrvale süüakse kartuleid. Kui soovitakse paksemat kastet, lisatakse 1 supilusikatäis jahu.
300 g kupatatud seente kohta arvestatakse 1 klaas vett, 1/2 klaasi hapukoort, 1 mugulsibul. Mõnedes piirkondades lisatakse kastmele veidi küüslauku.
Soolaseeni võib vajaduse korral eelnevalt leotada, et soolasust vähendada. Et karjalased soolavad seeni koos küüslauguga, siis seda soolaseentest valmistatud kastmele ei lisata.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele