Soome-ugri KOKARAAMAT

    [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [karjala]

Kalatoidud

Seenetoidud

Aed- ja juurviljatoidud

Lihatoidud

Toidud jahust ja tangainetest


 
  AED-JA JUURVILJATOIDUD



Värskekapsasalat

Valge peakapsas lõigatakse hommikul lahti ja valatakse peale nõrk äädikalahus. Veidi aja pärast lisatakse peenestatud küüslauk ja Porgand. Lastakse seista õhtuni. Enne lauale andmist hakitakse juurde sibulapealseid ja peterselli. Salat valatakse üle päevalilleõliga, ja nagu ütlevad karjalased - süüakse ning kiidetakse. Eriti hästi maitsvat see salat peojärgsel päeval.

Küpsetatud naeris

Naeris pestakse, lõigatakse ära juured ja pannakse malmpotti. Hautatakse 4-5 tundi. Süüakse kuumalt viiludeks lõigatuna võiga või hapukoorega.

Kartulipuder

Kartulid kooritakse ja pestakse. Keedetakse pehmeks ja tambitakse kuumalt pudruks. Lisatakse keedetud piim, praetud sibulad ja Maitsestatakse soolaga. Klopitakse vahule. Juurde süüakse soolaliha ja jahukastet.
1 kg kartulite kohta võetakse 1 1/2 klaasi piima, 1 mugulsibul, soola maitse järgi.


Hernepuder

Herned pestakse ja pannakse vähese veega ahjupotti. Soovitav on herneid eelnevalt 4-5 tundi leotada. Aeg-ajalt segatakse herneid puulusikaga. Soola lisatakse maitse järgi. Süüakse kuumalt, kõrvale juuakse piima.
Herneputru valmistatakse ka lihaga. Liha lõigatakse väikesteks kuubikuteks ja segatakse koos hakitud sibulaga herneste hulka. Karjalased valmistavad herneputru soolalihaga.
2 klaasi herneste kohta võetakse umbes 200 g liha.


Karjala hapukapsas

Hapukapsast leotatakse eelnevalt vees, et happesus väheneks. Liha lõigatakse viiludeks ja pruunistatakse kergelt pannil. Kapsas ja liha pannakse kihiti hautamisnõusse või savipotti. Lisatakse veidi piima;
Lastakse haududa 2-3 tundi. Selle toidu valmistamiseks sobib samuti soolaliha.
2 1/2 l hapukapsast, 250 g sealiha, 1/2 klaasi piima.


Hapukapsasupp

Seda suppi valmistatakse soolalihaga. Liha pannakse koos veega potti ja lisatakse kruubid. Lastakse mõnda aega ahjus haududa, seejärel lisatakse hapukapsas.
1 l hapukapsa kohta arvestatakse umbes 200 g soolaliha, 3 spl. kruupe, 2 l/2 l vett. Selle supi jaoks sobib eriti hästi pekine soolaliha.


Pirona

Kartulid, oad, herned ja odrakruubid keedetakse veega pudrutaoliseks massiks. Maitsestatakse piima, soola ja võiga. Mõnedes piirkondades lisatakse eelpoolnimetatud ainetele leivajuuretist.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele