Soome-ugri KOKARAAMAT

    [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [karjala]

Kalatoidud

Seenetoidud

Aed- ja juurviljatoidud

Lihatoidud

Toidud jahust ja tangainetest


 
  KALATOIDUD


Uhhaa

Kalad puhastatakse ja pestakse ning pannakse keedunõusse koos peadega. Lisatakse vesi ja keedetakse koos sibula ning soolaga, kuni kalad on muutunud pehmeks. Seejärel tõstetakse kalad välja ja lisatakse kartuliviilud ning veidi porgandit. Karjalaste arvates pidi uhhaale kalapäid lisama sellepärast, et kalasilmad olevat inimesele jõuallikaks.
1 kg kala kohta võetakse 3 l vett, 3/4 kg kartuleid ja paar porgandit. Sibulat-soola lisatakse maitse järgi.

Kandes

Kalad puhastatakse, pestakse ja laotakse hautamisnõusse, kuhu valatakse koort, nii et see kalu enam-vähem katab. Juurde lõigatakse sibulat, maitsestatakse soola ning pipraga. Hautatakse.

Praetud rääbised

Rääbised roogitakse, pestakse ning pannakse rohke rasvaga kaetud pannile. Riputatakse peale soola ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks. Süüakse koos küüslaugu ja keedetud kartulitega. Täpselt samuti süüakse suitsu- ja soolarääbist.

Kalakurnik

Valmistatakse suurest kalast. See puhastatakse, pestakse ja hõõrutakse soolaga sisse. Valmistatakse taigen rukkijahust, veest ja soolast. Kala keeratakse taigna sisse ja küpsetatakse ahjus.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele