Soome-ugri KOKARAAMAT

 [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [ungari]

Paprikatoidud


Igapäevased paprikatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Jahutoidud
 
 

JAHUTOIDUD

Keedetud nuudlid

Kohvikook

Juustukuubikud Täidisega saiad
Singikuubikud Kohupiimakook
Lambajuustukuubikud Õunastruudel (retés)
Kapsakuubikud Csörge keedupirukad
Juustunuudlid Ungari palmiksai
Pähklinuudlid Pannkoogid
Nuudlid aprikoosimarmelaadiga Kohupiimapannkoogid
Magusad nuudlid Pähklipannkoogid
Galuskad (klimbid) Ploomipallid
Sõjagaluska  
Kuldgaluska  




Ungari palmiksai

Nisujahu, pärm ja piim segatakse munakollasega, lisatakse rasv või või. Tainast hõõrutakse puulusikaga, kuni tekivad mullid. Kui tainas on valmis, võetakse see kausist välja, kaussi riputatakse nisujahu ja taigen pannakse kaussi tagasi, et see kerkiks. Kerkinud tainas asetatakse jahuga üleriputatud leivalauale ja lõigatakse 4 osaks. Nendest valmistatakse vorstitaolised tükid, mis omavahel kokku palmitakse. Valmis "patsid" pannakse plaadile ja lastakse veel veidi kerkida. Seejärel määritakse tainast piima või koorega segatud munakollasega. Küpsetatakse nõrgas kuumuses.
1 l nisujahu kohta võetakse 1/2 l piima, 20 g pärmi, 3-5 munakollast, võid või rasva.

Pannkoogid

Munad, piim, suhkur, sool ja nisujahu hõõrutakse ühtlaseks massiks. Seejärel lisatakse nii palju piima, et taigen oleks paksu kastme sarnane. Taigen klopitakse läbi ja lastakse seista umbes 1 tund. Kui taigen muutub liiga paksuks, lisatakse piima. Jahu hiljem lisada ei tohi. Tainas peab olema kergesti valguv, mitte liiga paks ega vedel. Tainast tõstetakse pannile kulbiga ja nii, et see kataks kogu panni põhja. Mõne minuti pärast lisatakse teelusikaga pisut rasva koogi servadesse ja pööratakse kook ümber. Valmis pannkoogid pannakse taldrikule, mis asetatakse sooja. Pannkooke süüakse moosiga, kõrvale võib juua suhkruga segatud sidrunimahla.
4 dl jahu kohta võetakse 2 muna, 1 tl. suhkrut, veidi piima. Soola maitse järgi.


Kohupiimapannkoogid

Valmistatakse kate 1 1/2 kg kohupiimast, mis aetakse läbi sõela, lisatakse suhkur, 2 munakollast, 2 spl. koort, 2 vahustatud muna­valget. Segatakse hoolikalt. Kui pannkoogid on küpsetatud, määritakse vorm hoolikalt rasvaga, selle põhja pannakse 1-2 pannkooki, nendele määritakse peale kohupiimakate, selle peale omakorda paar pannkooki ja nii senikaua, kuni koogid lõpevad. Viimase pannkoogi peale pannakse võid ja umbes 1 klaas koort. Vorm tõstetakse praeahju ja hoitakse seal 15-20 minutit mõõdukas kuumuses. Enne laualeandmist valatakse vorm vaagnale ja tükeldatakse nagu suurt torti. Peale võib riputada suhkrut.

Pähklipannkoogid

Praetakse pannkoogid. Edasi toimitakse nagu eelmises retseptiski, kuid täidis pannakse peale 3-4 pannkoogi järel.
300-400 g jahvatatud pähklite kohta võetakse 250 g suhkrut, mis keedetakse siirupiks (vett lisatakse äärmiselt vähe). Siirupile lisatakse rosinad ja pähklid.

Ploomipallid

Kartulid keedetakse, kooritakse kuumalt ja aetakse läbi sõela või kartulipressi. Kui kartulimass on jahtunud, lisatakse rasvaine, muna ja maitse järgi soola ning nisujahu nii palju, et tainast võiks hästi läbi sõtkuda. Mitte mingil juhul ei tohi tainas olla sama kõva kui nuudlitaigen. Edasi rullitakse taigen väikese sõrme jämeduselt lahti, tükeldatakse nelinurkseteks 6-8 cm suurusteks tükkideks, tükkide keskele pannakse toores ilma kivita ploom (talvel võib kasutada ploomimoosi). Tainast veeretatakse pallid, mida keedetakse ilma soolata vees nagu nuudleidki, kuid kauem, sest tainast on rohkem. Kui pallid tõusevad pinnale, keedetakse neid veel mõni minut, seejärel tõstetakse pallid välja ja pruunistatakse pannil võis ja riivsaias. Peale puistatakse suhkrut.
1 kg kartulite kohta võetakse 1 tl. rasvainet, 1-2 muna, nisujahu. Soola maitse järgi.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele