Soome-ugri KOKARAAMAT

 [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [ungari]

Paprikatoidud


Igapäevased paprikatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Jahutoidud
 
 

JAHUTOIDUD

Keedetud nuudlid

Kohvikook

Juustukuubikud Täidisega saiad
Singikuubikud Kohupiimakook
Lambajuustukuubikud Õunastruudel (retés)
Kapsakuubikud Csörge keedupirukad
Juustunuudlid Ungari palmiksai
Pähklinuudlid Pannkoogid
Nuudlid aprikoosimarmelaadiga Kohupiimapannkoogid
Magusad nuudlid Pähklipannkoogid
Galuskad (klimbid) Ploomipallid
Sõjagaluska  
Kuldgaluska  




Kohupiimakook

Valmistatakse pärmitaigen eelmise retsepti järgi. Kui taigen on piisavalt kerkinud, rullitakse see küpsetusplaadi laiuseks. Plaat määritakse rasvaga, taigen tõstetakse plaadile ja küpsetatakse poolvalmis. Alles seejärel lisatakse täidis.
Täidise jaoks võetakse 250-350 g kohupiima, 2 munakollast, 100 g koort, 2 vahustatud munavalget, 3 spl. tuhksuhkrut, riivitud sidrunikoort. Segatakse.

Poolküps tainas kaetakse täidisega ja pannakse uuesti ahju. Et täidis küpseks ilusaks pruuniks, võib seda määrida piima, koore või munakollasega.
Sama kooki võib valmistada puuviljakattega. Puuvilju tuleb kõigepealt keeta suhkrulahuses, kuhu vett lisatakse äärmiselt vähe.

Õunastruudel (retés)

1/2 kilo nisujahu hulka segatakse kanamunasuurune võitükk. Lisatakse 1 muna ja nõrka soolvett ning segu asetatakse leivalauale. Taigen sõtkutakse valmis nii, et seda venitatakse käega leivalaual üles-alla. Kui taigen on valmis, tuleb see kergesti laua küljest lahti. Siis kui taigna sees hakkavad kerkima mullid, valmistatakse taignast 2 palli. Need pannakse jahuga üleriputatud lauale ja kaetakse kausiga. Lastakse seista 1/2-1 tundi. Talvel on soovitav kaussi eelnevalt soojendada.

Samal ajal kui taigen kerkib, kaetakse köögilaud puhta laudlinaga või spetsiaalse rätikuga (ungari tütarlastele antakse need kaasavaraks), millele riputatakse rohkesti jahu.
Võetakse üks tainapall, see võitatakse pealt rasvainega ja silutakse ühtlaseks. Tainas pannakse keset lauda ja "venitatakse" laiali nii, et kogu laud oleks taignaga kaetud (selleks pannakse käed taigna alla ja püütakse tainast venitada igalt poolt, kust annab). Tainas peab muutuma õhukeseks nagu paber. Kui tainas venib juba lauast pike­maks, pannakse lusikatäis searasva taigna servadesse ja keeratakse rätiku abil ettevaatlikult üles. Taigen peab pisut kuivama, enne kui õunad peale laotatakse. Kui tainas on piisavalt seisnud, liigutatakse sularasva erinevatesse taignaosadesse. Rasv ei tohi olla liiga kuum. Rétesi jaoks võetakse umbes 2 kg hapusid õunu, kooritakse ja lõigatakse terava noaga õhukesteks viiludeks, Õunaviilude peale puistatakse rohkesti suhkrut, õunad laotatakse üle kogu taigna, seejuures võib õunaviilude alla riputada jahvatatud pähkleid, mandleid ja riivsaia.

Kui kõik see on tehtud, võetakse rätikust kinni ja keeratakse taigen kõikidest servadest üles. Edasi keeratakse tainas laiaks vorstiks, sellest lõigatakse plaadisuurune tükk, mis pannakse plaadile, määritakse pealt munakollasega ja küpsetatakse kiiresti. Nii toimitakse kõikide taignapallidega.

Rétes lõigatakse suurteks tükkideks, millele riputatakse tuhksuhkrut ja antakse kuumalt lauale. Samal viisil valmistatakse kirsi- ja juusturetes.
1/2 kg nisujahu kohta võetakse 1 spl. rasva või võid, millele lisatakse 1 muna ja nõrk soolveelahus.

Csörge keedupirukad

Valmistatakse tainas nisujahust, võist, munakollasest, koorest, piimast ja sulatatud pärmist. Maitsestatakse soola ja suhkruga. Tainas peab olema pehme ja ühtlane. Kui tainas on sõtkutud, lastakse sellel seista 15-20 minutit. Seejärel rullitakse tainas väga õhukeseks ja keeratakse servad üles. Tekkinud nelinurgakujulisel taignatükil lastakse veel 1/2 tundi seista. Seejärel keeratakse veel kord servad üles. Nii toimitakse kolmaski kord. Lõpuks rullitakse taigen väikese sõrme jämeduseks, lõigatakse kuuma noaga pikkadeks nelinurkadeks, keskele lõigatakse auk ja üks nurkadest veetakse läbi selle. Pirukad küpsetatakse rohkes rasvas pruuniks. Peale riputatakse kaneeli ja suhkrut. Kasutatava rasva kogus peab olema nii suur, et see kataks keedupirukad.
400 g nisujahu kohta võetakse 125 g võid, 4 munakollast, 4 spl. koort, 1/2 klaasi piima, milles sulatatakse 10 g pärmi, 1 tl. suhkrut, veidi soola.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele