Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [vepsa]

Seenetoidud

Lihata aed- ja juurviljatoidud

Toidud tangainetest

Lihatoidud

Joogid

Moosid
 
 

TOIDUD TANGAINETEST


Kiisel
Kartulikiisel
Kala taignas
Odrakruubipuder
Kruubisupp
Ðtsi
Tolokno
Karask kohupiima või marjadega



Kiisel

Aganad pannakse likku, lastakse 3 päeva seista ja valatakse siis keeva vette. Keedetakse. Saadud kiisel on helehalli värvusega, maitselt meeldiv, aga mitte magus. Kiislit süüakse piimaga. Samuti valmistatakse rukkijahukiislit, mis on tuntud toit Vologda vepslaste juures.


Kartulikiisel

Kartulid puhastatakse, pestakse ja riivitakse, seejärel pannakse keevasse vette, kuhu lisatakse jahu. Segu keedetakse, kuni roog muutub paksuks massiks. Keetmise lõpul lisatakse soola. Magusa kiisli saamiseks pannakse kartulite asemel keema pohlad ja soola asemel lisatakse suhkrut.


Kala taignas

Kala puhastatakse, suuremad kalad tükeldatakse. Lisatakse sibul ja sool ning maitseained. Keeratakse taignasse, mis on valmistatud kas nisu- või rukkijahust. Küpsetatakse ahjus.


Odrakruubipuder

Odratangud pestakse, lisatakse piim ja sool ning pannakse ahju hauduma. Seda putru võib valmistada ka ilma piimata.

Kruubisupp

Kruubid leotatakse eelnevalt, valatakse keevasse vette ja keedetakse kas nõrgal tulel pliidil või pannakse praeahju. Kui kruubid on pehmed, lisatakse piim ja hautatakse veel veidi. Piima asemel võib panna veele lisaks natuke võid.
1 klaasi kruupide kohta võetakse 1 l vett ja 1 spl. võid, millele hiljem lisatakse liiter vett või piima. Soola pannakse maitse järgi.


Ðtsi

Valmistatakse leivajuuretisest, mis on segatud veega. Lisatakse odratangud ja sool ning pannakse ahju hauduma.


Tolokno

Kaeratangud pannakse malmnõusse ja valatakse peale vesi. Lastakse üks päev seista, kumatakse ja pannakse praeahju kuivama. Kui tangud on piisavalt kuivad, jahvatatakse nad jahuks ja segatakse võiga. Süüaksegi nii.


Karask kohupiima või marjadega

Valmistatakse rukki- või odrajahust taigen, voolitakse ümmargused pätsikesed, mis kaetakse kohupiima või marjadega. Määritakse mõlemalt poolt koorega.
Taigna valmistamiseks võetakse 5 klaasi odra- või rukkijahu, millele lisatakse 1 tl. soodat, 1/2 l hapupiima, 3 spl. sulatatud võid, 1 tl. soola.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele