Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [vepsa]

Seenetoidud

Lihata aed- ja juurviljatoidud

Toidud tangainetest

Lihatoidud

Joogid

Moosid
 
 

LIHATA AED-JA JUURVILJATOIDUD

Sibulasupp
Kapsajuureleotis
Hapukapsasalat
Hernepuder
Kartohkmunanitš I
Kartohkmunanitš II
Kaalikasupp
Küpsetatud kaalikad


Sibulasupp

See on külm supp. Koorega kartulid pestakse ja keedetakse, seejärel kooritakse ja hakitakse. Munad keedetakse kõvaks ja hakitakse samuti peeneks. Roheline sibul hakitakse ja puistatakse üle soolaga. Pärast seda tambitakse sibul puruks ja lisatakse ülejäänud ainetele. Valatakse juurde koor ja soovi korral veidi vett. Maitsestatakse soolaga ja segatakse kõik ained korralikult segamini.
1/2 kg kartulite kohta arvestatakse 2-3 muna, umbes 75 g sibulat, 1 klaas koort, paar supilusikatäit vett.


Kapsajuureleotis

Kapsajuurikas kuivatatakse ahjus. Võetakse välja ja valatakse üle kuuma veega. Lisatakse kas hapukapsast või keedetud värsket kapsast. Segatakse. See toit kuulub vanemate toitude hulka.


Hapukapsasalat

Toorele hapendatud kapsale lisatakse õli, tükeldatud keedetud kartulit ja hakitud sibulat. Süüakse leivaga.
1/2 hapukapsa kohta arvestatakse 2 spl. õli, 4-5 keskmise suurusega kartulit, 1 mugulsibul.


Hernepuder

Herned jahvatatakse jahuks, segatakse keeva veega, lisatakse piim või koor, lastakse keeda, kuni segu pakseneb.
1 klaasi hernejahu kohta arvestatakse umbes 2 klaasi vett, 1/2 klaasi piima või koort, soola maitse järgi.


Kartohkmunanitš I

Koorega keedetud kartulid kooritakse, tükeldatakse, lisatakse piim ja Muna ning pannakse ahju. Maitsestatakse soolaga. Süüakse hapu- või rõõsa piimaga, peale hammustatakse leiba.
1 kg kartulite kohta arvestatakse 2 muna, 1 klaas piima, veidi võid.

Kartohkmunanitš II

Kartulid kooritakse, pestakse ja keedetakse. Tambitakse kuumalt katki, lisatakse piim ja sool ning pannakse ahju. Munanitš on valmis, kui muutub pealt punakaks.
Taigna valmistamiseks kergitusainet ei kasutata. Jahu ja sool segatakse võiga või taimeõliga, millele lisatakse sooja vett.
1/2 kg töödeldud kala kohta tuleb arvestada 1/2-3/4 klaasi jahu, 3 spl. taimeõli või sulatatud võid, 2 mugulsibulat. Taignale võib lisada muna.


Kaalikasupp

Kaalikad kooritakse, pestakse ja tükeldatakse. Keedetakse veega pehmeks, lisatakse soola. Süüakse kuumalt koorega.


Küpsetatud kaalikad

Kaalikad puhastatakse ja pestakse, eemaldatakse juured. Pannakse panniga paariks tunniks ahju.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele