Soome-ugri KOKARAAMAT

     [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [isuri]

Aed- ja juurviljatoidud

Muna- ja lihatoidud

Toidud jahust ja tangainetest

Kalatoidud


 
  TOIDUD JAHUST JA TANGAINETEST



Vellet­ka

Keevale veele lisatakse mahl ja kuumutatakse keemiseni. Seejärel lisatakse eelnevalt veega segatud rukkijahu. Putru keedetakse umbes 1/2 tundi pidevalt puulusikaga segades. Keemise lõpul lisatakse suhkur. Vahustatakse. Süüakse külma piimaga nagu mannavahtugi.


Kaerakiisel

Kaerajahu pannakse eelmisel õhtul veega hapnema. Järgmisel hommikul keedetakse, lisatakse vett ja suhkrut. Süüakse piimaga.
1/2 l kaerajahu ja vee segu kohta võetakse 1/2 l vett. Suhkrut ja soola pannakse maitse järgi.


Vesimuru

Kuivatatud leib lõigatakse tükkideks ja valatakse üle toiduõliga. Lisatakse hakitud roheline sibul, sool ja vesi. Võib lisada tomateid. Kui leib on õlist korralikult läbi imbunud, lisatakse kurgitükke, soovi korral kartulit. Segatakse ja süüakse hapukoorega.


Pirukad

Isurid küpsetavad pirukaid seene-, marja-, kohupiima, kala-, õuna-, kapsa- ja lihatäidisega. Kasutatakse nisujahust (varem ka rukkijahust) valmistatud pärmitainast. Pirukad vormitakse nelinurkseteks või antakse neile ümar kuju. 


 
Soome-ugri KOKARAAMAT
© Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele