Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

27.06. 2001

Pressiteated 2001

Loe ka:

http://www.suri.ee/etnofutu/4/

Teised pressiteated:

Eestis toimub IV etnofuturismi konverents

25.-29. juulini toimub Tallinnas, Tartus ja Viljandis soome-ugri noorte loojate IV etnofuturismi konverents "Etnofutu 4", kus peale eestlaste osaleb üle 40 külalise idapoolsetelt soome-ugri aladelt ning paarkümmend külalist Soomest, Ungarist, Kanadast ja Lätist. Tänavuse konverentsi teemad koonduvad ümber šamaani kuju: usk, luule, muusika, märgid ja tähendused.

Konverentsi eellöögina avatakse Tallinnas Samba galeriis 17. juulil etnofuturistliku ersa kunstniku Juri Dõrini maalide näitus, mis jääb avatuks 27. juulini. Tartus peetakse konverentsi põhiettekanded ning Viljandis on temaatilised tööpajad ja rikkalik etnofuturistlik kultuuriprogramm.

25. juulil kell 13.30 avatakse etnofuturismi konverents Tartus. Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitustemajas toimub konverentsi avaistung, mille põhiettekanded on soomeugrilaste omausust, märgikeelest ja muusikast. 26. juulil peetakse ettekandeid soomeugrilastest kui Euroopa indiaanlastest ja etnofuturistlikust kirjandusest.

27. juulil toimub Viljandis tööpada märkidest ja semiootikast, 28. juulil on tööpada muusikast ja koomiksitest ning 29. juulil tööpada laste kasvatamisest omakultuuri kandjateks ja maausust tänapäeval.

Lisaks ettekannetele, arutlustele ja tööpadadele leiab õhtuti aset ulatuslik etnofuturistlik kultuuriprogramm: Tartus toimub folkloori- ja luuleõhtu, Viljandis sulanduvad soomeugrilaste esinemised Ugrilaval üldisesse Viljandi pärimusmuusikafestivali kavva, Ugala teatri fuajees on konverentsi ajal avatud etnofuturistlik maalinäitus (komi Pavel Mikušev, mari Aleksandr Ivanov, ersa Juri Dõrin, udmurt Sergei Orlov), udmurdi kunstnik Kučõran Juri esitab performance’i "Oti - tati, ottsy - tattsy" ning Mäemari Draamateater etenduse "Inimese teekond".

Etnofuturismi mõiste võttis kasutusele Karl-Martin Sinijärv 1989. aastal. Etnofuturismi mõte on ühendada omavahel kultuuri kaks äärmust, et oma ja iidne kohtuks üleilmse ja uuega. Etnofuturism on ainus Eestist lähtunud rahvusvahelise levikuga kunstisuundumus.

Esimene soome-ugri etnofuturismi konverents toimus Tartus aastal 1994, teine Ižkaris Udmurdimaal aastal 1998 ja kolmas Tartus 1999. Pärast 1994. aasta konverentsi on see kunstivool levinud nii põhja kui ka ida poole: Udmurdimaal on etnofuturismi teemal kaitstud juba mitu kandidaadiväitekirja, etnofuturistlikud kunstisuunad on tekkinud ka mitte-soomeugriliste Venemaa vähemuste, näiteks tšuvaššide hulgas. Soomes on etnofutu liikumine võtmas hoogu Oulu ülikooli professori Kari Sallamaa juhtimisel.

IV etnofuturismi konverentsi korraldavad Fenno-Ugria Asutuse Hõimukeskus ja Soome-Ugri Rahvaste Infokeskus, Viljandi pärimusmuusika festival, Viljandi Kultuurikolledž, Soome Instituut, Eesti-Saami Ühendus, Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda ja Ungari Instituut. Konverentsi toetavad Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus (Sorose fondide koostööprogramm Kultuurikontaktid), Kultuurkapital, Hõimurahvaste Programm ja Tartu linn.

Vaata etnofuturismi ja konverentsi kohta lisaks aadressilt <http://www.suri.ee/etnofutu.html>

Kirsti Ruul

Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse referent

(0)6449 270

kirsti@suri.ee

http://www.suri.ee