Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

24.07. 2001

Pressiteated 2001

Loe ka:

http://www.suri.ee/etnofutu/4/

Teised pressiteated:

Homme algab IV etnofuturismi konverents

Homme, 25. juulil algab Tartus soome-ugri noorte loojate IV etnofuturismi konverents "Etnofutu 4".

Konverents avatakse homme kell 14.00 Eesti Rahva Muuseumi näitustemajas, kus toimub ka konverentsi avaistung. Avamisel esineb Kalevala laulmise maailmameister Nick Hennessey Inglismaalt, peaettekande etnofuturismist ja kosmofuturismist peab etnofuturismi teoreetik, Oulu ülikooli professor Kari Sallamaa. Avapäeva ettekanded on soomeugrilaste omausust, muusikast, etnofuturismi arendamisest ja levikust. Homme õhtul, algusega 20.00, toimub Tartus korp! Ugala aias (Kuperjanovi 9) folklooriõhtu.

Ülehomme, 26. juulil peetakse Tartus ettekandeid etnofuturismi olemusest, võimalustest, soomeugrilaste märgikeelest ja etnofuturistlikust kirjandusest. Kell 20.00 algab korp! Ugala aias (Kuperjanovi 9) soomeugrilise luule õhtu.

27. juulil kolib etnofuturismi konverents Tartust Viljandisse, kus toimuvad teemakohased tööpajad ning ulatuslik kultuuriprogramm, mis sulandub üldisesse Viljandi pärimusmuusikafestivali kavva.

Homme algav etnofuturismi konverents tuleb eelmistest konverentsidest sisuliselt mahukam, laiahaardelisem ning osavõtjaterohkem. Konverentsile tuleb üle 100 külalise Eestist, Venemaa idapoolsetelt soome-ugri aladelt, Soomest, Ungarist, Kanadast ja Lätist. Tänavuse konverentsi teemad koonduvad ümber šamaani kuju: usk, luule, muusika, märgid ja tähendused.

Esimene soome-ugri etnofuturismi konverents toimus Tartus aastal 1994, teine Ižkaris Udmurdimaal aastal 1998 ja kolmas Tartus 1999. Pärast 1994. aasta konverentsi on see kunstivool levinud nii põhja kui ka ida poole. Etnofuturism on ainus Eestist lähtunud rahvusvahelise levikuga kunstisuundumus.

IV etnofuturismi konverentsi korraldavad Fenno-Ugria Asutuse Hõimukeskus ja Soome-Ugri Rahvaste Infokeskus, Viljandi pärimusmuusika festival, Viljandi Kultuurikolledž, Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda ja Ungari Instituut. Konverentsi toetavad Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus (Sorose fondide koostööprogramm Kultuurikontaktid), Hõimurahvaste Programm, Kultuurkapital, Briti Nõukogu, Tartu linn ja Soome Instituut.

Reedel, 27. juulil kell 16.00 algab Viljandis Ugala teatri puhvetis "Etnofutu 4" pressikonverents, kus konverentsi Viljandi osast ning etnofuturismist üldse räägib konverentsi peakorraldaja Andres Heinapuu. Ugrilaval toimuvast kõneleb Kauksi Ülle. Välis-Eesti kunstnik Peeter Sepp tutvustab oma hiieinstallatsiooni, küsimustele vastavad Oulu ülikooli professor Kari Sallamaa, Udmurdi ülikooli dotsent Viktor Šibanov, ja teised etnofuturismi võtmefiguurid.

Konverentsi kava: http://www.suri.ee/etnofutu/4/

Kirsti Ruul

Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse referent

Tel 055 16923

kirsti@suri.ee

http://www.suri.ee