Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

13.07. 2001

Pressiteated 2001

Loe ka:

http://www.suri.ee/etnofutu/4/

Teised pressiteated:

Etnofutu avalöögi annab ersa kunstnik

Teisipäeval, 17. juulil kell 16.00 avatakse Tallinnas Samba galeriis IV etnofuturismi konverentsi eellöögina etnofuturistliku ersa kunstniku Juri Dõrini maalide näitus "Narr vilepilliga". Avamisel viibib ka kunstnik Juri Dõrin ise, kunstiteadlane Heie Treier peab Dõrini loomingust ettekande ning etnofuturismi konverentsi peakorraldaja Andres Heinapuu tutvustab lühidalt konverentsi ennast.

1967. aastal sündinud Dõrini looming kuulub ühte tunnetusvoogu teiste soome-ugri etnofuturistlike kunstikega. (Aleksander Ivanov Marimaalt, Pavel Mikušev ja Juri Lisovski Komimaalt, Sergei Orlov Udmurdimaalt jt). Dõrini Eesti paralleelina võiks nimetada Navitrollat.

Avatav näitus koosneb suureformaadilistest rõõmsavärvilistest maalidest, mis loodud maausu tunnetusega ning mille värvikäsitlus ühtib ersa rahvariiete ja muu käsitöö värvilahendustega. Etnofuturistliku koolkonna tööd kujutavad tihti omausundi haldjaid vms nende rahvaste folkloorist tuntud fantastilisi tegelasi.

Eestis viibis Juri Dõrin esmakordselt 1998. aastal, osaledes soome-ugri noorte kunstnike kunstilaagris Piirisssarel.

Näitus Samba galeriis jääb avatuks 27. juulini.

25.-29. juulini toimub Tallinnas, Tartus ja Viljandis soome-ugri noorte loojate IV etnofuturismi konverents "Etnofutu 4". Tänavuse konverentsi teemad koonduvad ümber šamaani kuju: usk, luule, muusika, märgid ja tähendused.

Etnofuturismi mõiste võttis kasutusele Karl-Martin Sinijärv 1989. aastal. Etnofuturismi mõte on ühendada omavahel kultuuri kaks äärmust, et oma ja iidne kohtuks üleilmse ja uuega. Etnofuturism on ainus Eestist lähtunud rahvusvahelise levikuga kunstisuundumus.

Esimene soome-ugri etnofuturismi konverents toimus Tartus aastal 1994, teine Ižkaris Udmurdimaal aastal 1998 ja kolmas Tartus 1999.

IV etnofuturismi konverentsi korraldavad Fenno-Ugria Asutuse Hõimukeskus ja Soome-Ugri Rahvaste Infokeskus, Viljandi pärimusmuusika festival, Viljandi Kultuurikolledž, Soome Instituut, Eesti-Saami Ühendus, Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda ja Ungari Instituut. Konverentsi toetavad Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus (Sorose fondide koostööprogramm Kultuurikontaktid), Kultuurkapital, Hõimurahvaste Programm ja Tartu linn.

Info Juri Dõrinist ja tema pildid: http://www.suri.ee/etnofutu/3/dyrin-e.html http://www.torama.ru/dyrin/

Vaata etnofuturismi konverentsi ja kultuuriprogrammi kava aadressilt http://www.suri.ee/etnofutu/4/

Kirsti Ruul

Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse referent

http://www.suri.ee