Soome-ugri KOKARAAMAT

 [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [ungari]

Paprikatoidud


Igapäevased paprikatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Jahutoidud
 
 

IGAPÄEVASED PAPRIKATOIDUD

Kartulipaprikás
Kartulitarhonya
Lebbencssupp
Slambuc
Uhhaa (halászlé) ja kalapaprikás
Eelroog paprikaga
Paprikapirukas
Paprikasoust ilma lihata
Munapaprikás




Uhhaa (halászlé) ja kalapaprikás

Uhhaa ja kalapaprikási puhul kuulub nii keetmine kui nautimine omaette klassi ja selles võistlevad nii maa eri piirkonnad kui kalatoitude meistrid.

Kalapaprikás kuulub samasse rühma vasika-, kana- või loomalihast valmistatavate paprikaroogadega ja teda tuleb sellisena ka hinnata. Selle koostisse kuulub rasvas küpsetatud sibul ja vähene leem. Toit nõuab pikaajalist keetmist. See on töö, mis nõuab tähelepanu ja aega, et kalale iseloomulikud maitseomadused pääseksid esile. Nii keedetud kala sarnaneb vasika- või kanapaprikásiga ja isegi halászléga, millega teda ometi ei tohi samastada ega kõrvutadagi.

Kalapaprikás keedetakse samuti kui mistahes paprikás. Sibul küpsetatakse rasvas vaiksel tulel umbes 1 tunni jooksul pruuniks ja lisatakse kala. Lastakse keeda vaiksel tulel 1 tund. Nii keedetud kala on eriti maitsev, sest ta tõmbab endasse nii hiljem lisatud paprika kui sibula aroomi. Selle traditsioonilise toiduga sobivad kõik ungari veinid.

Halászlé ongi midagi muud. See kuulub rühma, mis pole ei paprikas ega pörkölt: see on guljaši või karjuste kombe järgi valmistatud lamba- või sealiha vend. Sellele toidule on iseloomulik ilma rasvata, koos toore sibulaga keetmine. Siin võime tõdeda sedagi, et halászlé (tõlkes kalamehesupp) ei ole kahtlustäratav sõnamoodustis, sest eks või ju soovi korral öelda ka "gulyaslé" (lehmakarjusesupp) või "juhászlé" (lambakarjusesupp).



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele