Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade 17.10.2006

Loe veel:

06.09.2006 Maride_rahvusliider ei saa osaleda rahvaste õiguste seminaril

03.08.2006 Eesti_lastelt taheti Mari Eli Vabariigis sõrmejälgi võtta

25.07.2006 Eesti_lapsed lähevad lastelaagrisse Marimaale

15.06.2006 Eesti_toetab mari kirjandusklassiku teoste väljaandmist

15.06.2006 Põhjala_põlisrahvaste kultuurisümpoosion “PÕHJATAEVA PEEGELDUSED”

30.05.2006 15_aastat_Fenno-Ugria taasasutamisest

17.05.2006 Seminar_õiguste alal (koos illustratsioonidega)

26.04.2006 Avaldusele_mari rahva toetuseks on alla kirjutanud üle 11 000 inimese

25.04.2006 Mari_sangar tuleb taas

17.04.2006 Ersade_ja_mokšade vahel asuvad šokšad

03.03.2006 Mari_kultuuriminister hindas Helsingi Föderatsiooni raportit inimõiguste olukorrast Marimaal objektiivseks

28.02.2006 Film_"Laulupidu Marimaal" on nüüd saadaval internetist

20.01.2006 Marimaa_minister avas Eestis näituse ja lubas abi Vene viisa saamiseks


Pressiteated 2005

Pressiteated 2004

Pressiteated 2003 

Pressiteated 2002

Pressiteated 2001

prindi välja

Mari kodanikeühenduse juhil ei lastud sõita Soome

Infoagentuuri Mari Uver andmetel takistas Marimaa prokuratuur kodanikeühenduse Mari Ushem esinaist Nina Maksimovat osalemast Helsingi Ülikooli üliõpilaskonna poolt koostöös M. A. Castréni seltsi ja Soome PEN-klubiga korraldatud soome-ugri kodanikeühenduste koostööseminaril, mis toimus laupäeval, 14. oktoobril Helsingis. Seminari eesmärgiks oli arutada soome-ugri kodanikeühendustele omavahelise koostöö võimalusi ja seda takistavaid asjaolusid.

Maksimova sõnul valmistus ta 11. oktoobril kella viie paiku lahkuma oma Joshkar-Olas asuvast korterist rongijaama, et alustada sõitu Moskva kaudu Helsingisse. Ootamatult ilmusid tema korteri ukse taha kolm meest, kes nimetasid end prokuratuuritöötajateks. Nad väitsid, et vajavad Maksimova allkirja sanktsioonile, mis keelab tal Joshkar-Olast lahkumise.

Maksimova ust ei avanud, sest ta viibis kodus üksinda ning pelgas kutsumata külaliste visiidi tagajärgi. Tänaval kortermaja ees märkas ta veel kahte meest valvet pidamas. Prokuratuuritöötajad viibisid Maksimova korteriukse taga umbes 45 minutit, s.t niikaua, kuni rongile jõudmine osutus võimatuks.

Maksimova ei tea seekordse reisikeelu põhjust. Teda on varem süüdistatud mari loodususku puudutava kirjasõna levitamises. Käesoleva aasta juulis määrati Nina Maksimovale 10-päevane reisikeeld, mis võis olla seotud maride usuliidri Vitali Tanakovi vastase kohtuprotsessiga. Umbes kümne päeva eest teatas Mari Eli justiitsministeerium, et Maksimova volitused Mari Ushemi juhina võidakse tühistada ning organisatsioon registrist kustutada. Mari Ushem on üks tähtsamaid maride rahvuslikke organisatsioone ning selle tegevuse halvamist seostatakse kohalike võimude sooviga kõrvaldada Mari Ushem tulevastelt valimistelt.

Kuuest Venemaalt kutsutust sõitsid kohale vaid kolm: Mari Nõukogu esimees , onjõža Vladimir Kozlov Mari Elist, Ersa keele päästmise vabariikliku fondi esimehe asetäitja Grigori Mussaljov Mordva Vabariigist ja telerežissöör Olga Kornienko Handi-Mansi autonoomsest ringkonnast. Kõik eelnimetatud ja Janne Saarikivi Helsingi ülikooli soome-ugri õppetoolist ning Tartu Ülikooli doktorant Konstantin Zamjatin tegid ettekande. Galina Platova (ühendus “Jassavei”, Neenetsi autonoomne ringkond) ettekanne loeti ette.

Arutelu, mis kujunes viljakaks, jätkus ümarlauas, kus osalesid soome parlamendisaadik, roheliste partei aseesimees Anni Sinnemäki, M. A. Castréni seltsi esimees Ildikó Lehtinen, Soome PEN-klubi esimees Jukka Mallinen, ajakirjanik Ville Ropponen, Pekka Kauppala riigiarhiivist jt.