Soome-Ugri Rahvaste
Infokeskuse pressiteade

15. 10. 2002

 

Pressiteated 2002
Pressiteated 2001

 

Fenno-Ugria Asutus

loe ka:

HÕIMUPÄEVAD

 Fenno-Ugria juhatuse esimehe Mart Meri avakõne

Riigikogu soome-ugri toetusrühma esimehe Jaan J. Leppiku tervitus

 


Hõimupäevad jätkuvad näituste ja rahvaste õhtutega

Ersa ja mokða rahva suurkuju ning ansambli Toorama juhi Vladimir Romaðkini (Jovlan´ Olo) mälestusele pühendatud hõimupäevad algasid eile Estonia Talveaias Toorama Maaema-lauluga. Fenno-Ugria juhatuse esimees Mart Meri ütles avasõnas: “Jovlan Olo oli mees, kes mõistis, et tänapäeva maailmas on soomeugrilasel mõistlik poliitikat teha kultuuri abil. Selle mõistmise rakendamine oma igapäevases töös tegi temast rahva vaimse juhi. Aga mitte ainult ersade ja mokðade silmis ei tõusnud ta liidriks, vaid ka teised idapoolsed soome-ugri rahvad nägid temas kultuurilist jäälõhkujat avamas läbipääsu seni tundmata avarustele.”

Mart Meri rääkis veel soome-ugri rahvaste ajaloolise kogemuse rikkusest, mis oma looduskooskõlalisuses on aktuaalne just praegu. Ning meie, eestlaste, ülesanne on seda kogemust laiemalt tuntuks teha, Euroopasse viia.

Kultuuriminister Margus Allikmaa rõhutas oma tervituses, et globaliseeruvas maailmas on just iga rahva omakultuur rikkuseks, mille läbi saab rikkamaks kogu kultuuriruum maailmas ning ütles, et “seetõttu ongi hõimupäevade toimiv traditsioon eriline ja väärtuslik meie kultuurimaastikul”.

Riigikogu soome-ugri toetusrühmalt tõi tervitusi Jaan J. Leppik, kes kutsus üles kõiki hõimutööd tegema, aga rõõmsalt ja hea tahtega, sest hõimutöö pole mitte lammutamise ja nututöö, vaid tugevaks saamise ja naeratuse töö.

Avamisel osales hulgaliselt hõimusõpru, riigikogu liikmeid, saatkondade ja Eesti välisministeeriumi esindajaid.

Täna kell 16 jätkuvad hõimupäevad Eesti Kunstiakaedeemia Mordvamaa ekspeditsiooni joonistuste ja fotode näituse “Aken” avamisega Eesti Akadeemilises Raamatukogus. Mordvalased (ersad-mokðad) on läänepoolseim volgasoome rahvas, kes on suutnud püsida, säilitada oma keeled ja omanäolise kultuuri Moskvast vaevalt pooletuhande kilomeetri kaugusel. EKA üliõpilased joonistasid ersade ja mokðade traditsioonilisi rahvakunstiesemeid, nikerdatud aknakaunistusi, tikandeid, ehteid. Enam kui 300 fotol on jäädvustusi külamiljööst, igapäevasest külaelust, peetripäeva tähistamisest, külapeost, inimestest. Näitus jääb avatuks 16. novembrini.

Kell 20 on Kloostri Aidas ungari õhtu. Esineb Móva tsitriansambel Ida-Ungarist. Homme aga esineb ersa õhtul ansambel Tsjokovne (‘Ööbikud’).

Lähem info hõimupäevade kohta: http://www.suri.ee/hoimup/hp2002/;

Jaak Prozes, tel 6445 119, jprozes@eki.ee; Kauksi Ülle, tel (07)420380, ylle@haldjas.folklore.ee

Andres Heinapuu
Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja
andres@suri.ee, tel 6449270, 056 954 740