Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

12.10. 2001

 

Pressiteated 2001

Loe ka:

80 aastat Mari rahvusteatrit
Fenno-Ugria Infoleht, 2000, nr 1

Rein Sikk
Maride riigis on taskud tühjad ja hinged avalad
Eesti Päevaleht, 11. detsember 2001

Mari president peab mari keelt maamatside keeleks
SURI pressiteade, 17. detsember 2001

Marimaa valitsus kavatseb likvideerida Mari Rahvusteatri

Marimaa Vabariigi valitsus kavatseb ühendada M. Šketani nimelise Mari Rahvusteatri ja Mari Noorsooteatri. Valitsuse määrus selle kohta on praegu kooskõlastusetapis. Rahvusteatri kunstilise juhi Vassili Pektejevi väitel on valitsusel järgmise sammuna kavas ühendada nii loodud uus mari teater vabariikliku vene teatriga. Marimaal liiguvad kuuldused, et üheks Rahvusteatri likvideerimine on muuhulgas suunatud isiklikult kunstilise juhi Pektejevi ning direktori Viktor Nikolajevi vastu. Pektejev on Mari Kongressi eelmine, Nikolajev praegune esimees. Mari Kongress ei toetanud mullu detsembris toimunud valimistel praegust presidenti Leonid Markelovit.

Kahe eripalgelise teatri ühendamine oleks korvamatu kaotus mari teatrikunstile. 1919. aastal asutatud ning kahel korral Eestiski külalisetendusi andnud Rahvusteatril on pikka aega olnud oluline roll mari rahvusteadvuse säilitamisel ja kujundamisel nii vabariigis kui mari diasporaas. 1997. aastal korraldas rahvusteater III soome-ugri teatrifestivali. 1990. aastatest alates on Rahvusteater mordva dramaturgi Aleksandr Pudini ja mari näitekirjaniku Juri Baiguza näidendite lavastustes saavutanud uue kvaliteedi traditsioonilise teatrikeele uuendamisega. 1991. aastal asutatud Noorsooteater (pealavastaja Oleg Irkabajev) on saanud populaarseks Gennadi Gordejevi omapäraste kõrgstiilsete ajalooliste värssnäidendite lavastustega.

Lisaks kahele niidumari teatrile töötab Tsikmäs (Kozmodemjanskis) ka mäemari draamateater.

Marid on ainus soome-ugri rahvas Venemaal, kellel on mitu omakeelset teatrit. Teiste soomeugrilaste teatrikunsti kvaliteet on jäänud pahatihti maride omast madalamaks just loomingulise konkurentsi puudumise tõttu.

Andres Heinapuu
Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja
andres@suri.ee
056 954 740, (0)6449270

http://www.suri.ee