Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

17.12. 2001

Pressiteated 2001

Leonid Markelov. Foto: Mika Parkkonen

Leonid Markelov
Foto: Mika Parkkonen


Loe ka:

Rein Sikk
Maride riigis on taskud tühjad ja hinged avalad
Eesti Päevaleht, 11. detsember 2001

Mari president peab mari keelt maamatside keeleks

Helsingin Sanomat avaldas president Leonid Markelovi ja rahvuskongressi esimehe Viktor Nikolajevi nägemuse põlisrahva olukorrast Marimaal

Helsingin Sanomat avaldas täna (esmaspäeval) Mika Parkkoneni vestlused olukorrast Marimaal pealkirjaga "Soome sugu mari rahvas on surutud nurka: Peaaegu kogu mari intelligents on vallandatud". Mika Parkkonen intervjueeris Mari Rahvuskongressi esimest, Rahvusteatri direktorit Viktor Nikolajevit ning Marimaa Vabariigi presidenti Leonid Markelovit.

Nikolajevi-vestluse alguses tõdetakse: "Aasta tagasi vabariigi uueks presidendiks valitud Leonid Markelovi valitsus on ametissenimetamisest saadik ajanud aktiivset põlisrahva-vastast poliitikat". Väidet põhjendatakse järgmiste faktidega: haridusministeeriumi marikeelseid õppeprogramme ettevalmistav osakond on likvideeritud, põhiseadusega riigikeeleks kuulutatud mari keel on koolides muudetud valikaineks, marikeelsete opositsioonilehtede trükkimine vabariigi trükikodades on keelatud. Kuigi vabariigi elanikest peaaegu pooled on marid, on presidendi aparaadi 110 töötaja hulgas neid ainult mõni, ministritest on marisid kaks. Vabariigi ajakirjanduskomitees ei tööta aga enam ühtki mari. Mari keeleseadus on tühistatud kui föderaalseadustega mitte kooskõlas olev, uus keeleseaduse eelnõu on aga kalevi alla pandud.

Nikolajevi meelest peab president mari opositsioonilist intelligentsi vaenlasteks ja takistab nende arvamuste avaldamist vabariigi kontrolli all olevates lehtedes. Nikolajevi naine ja tütar on Marimaalt ära kolinud, sest olukord on muutunud ohtlikuks.

Nikolajevi väitel püüab president kaotada Mari Rahvusteatrit, et ühendada see vene teatriga. (Infokeskuse andmetel on esialgu küll plaanis ühendada kaks mari teatrit, Rahvusteater ja Noorsooteater - SURI märkus.) Parasjagu on teatrisse saadetud nii tuletõrje- kui tervishoiukontroll, et leida põhjust nurisemiseks.

Marimaa president Leonid Markelov seevastu rõhutab, et vabariigis ei ole rahvusprobleeme. "Mari kultuur elab maal. Minu ülesanne on parandada maaelu, et marid ei koliks linna ega kaotaks oma kultuuri. Mari keelt räägitakse ainult maal, linnas seda ei kuule," tsiteerib Soome ajaleht presidenti ning lisab omalt poolt: "Mari keelt mitte oskaval presidendil pole õigus. Ainuüksi pealinnas Joðkar-Olas elab 60 000 mari, kes valdavad vabalt emakeelt. Mari keelt kuuleb turul, ametiasutustes, hotellikoridoris ja mitmes mari keeles mängivas teatris."

Rahvusvahelise Soome-Ugri Rahvaste Noorteühenduse ajalehe Kudo+Kodu kohta ütleb president, et too segaste omandisuhetega leht püüab õhutada rahvuslikku vastasseisu. "Lehel on soome finantseerija, kes on Venemaal ebasoovitav isik."

(Leht on saanud pidevamat toetust Helsingi Ülikooli Üliõpilaskonna Hõimutoimkonnalt, kuid selle liikmed on seni Venemaale vabalt saanud. Kuigi Mari FSB ülem Nikolai Dolgopolov on kõnelnud ka soomlaste püüetest Marimaal rahvuskonflikte õhutada (Mariiskaja Pravda 5.08.2000), pole teada ühtki Soome hõimutegelast, kel oleks olnud raskusi Venemaale pääsemisega. Võib-olla ajab president siin midagi segi: Venemaa viisakeeld on Noorteühenduse endisel presidendil Jaak Prozesel. Eestist on leht saanud korra toetustellimuse Hõimurahvaste Programmilt. - SURI märkus).

Markelovi meelest taandub kogu rahvusprobleem sellele, et mari rahvusliikumise liidrid tahavad saada endale häid riiklikke ametikohti. Need aga kuuluvad neile, kelle poolt rahvas on hääletanud. Mari rahvusliikumisega polevat võimalik teha koostööd, sest nad tahavad järgmistel valimistel saada ametisse oma presidendi ning ei pane tähele, et praegu on Markelovi kord president olla. "See on väga närvesööv," arvab Marimaa Vabariigi president Leonid Markelov.

Vt internetist:
http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20011217UL7
http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20011217UL5

[Artiklitesari jätkus veel 21. detsembril:
Marin vaiennetut oppositiolehdet etsivät uutta painopaikkaa
http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20011221UL8
Perestroika herätti mariliikkeen eloon

http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20011221UL7&a=2]

Andres Heinapuu
Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja
andres@suri.ee
056 954 740, (0)6449270

http://www.suri.ee