80 aastat Mari Rahvusteatrit

 

Sonja Tšesnokova artikkel Mari Rahvusteatri 80. aastapäevaks, mida tähistati 3.XII 1999 Marimaa pealinnas Joškar-Olas, ilmus M. A. Castréni Seltsi infolehes (1999/4).

80 aasta jooksul on M. Šketani nimeline rahvusteater kasvanud väikesest taidlustrupist tunnustatud ja respekteeritud kutseliseks teatriks, mida tuntakse nii Marimaal kui ka piiri taga. Mari Rahvusteater on saanud mitmesuguseid auhindu, sh rahvusvahelisi. Näiteks 1969. aastal anti teatrile Ülevenemaalise rahvusdramaturgia ülevaatuse esimese astme diplom August Kitzbergi “Libahundi” lavastamise eest.

Lisaks Marimaal antavatele statsionaarietendustele käib teater ka palju ringereisidel: suviti väisab teater regulaarselt Baškortostani, Tatarstani ja Udmurtiat ning Sverdlovski, Permi ja Kirovi oblastis elavaid marisid. Teater on kaks korda külastanud ka Eestit ja Soomet.

Jõvan Kõrlja1990ndaid võib pidada pöördepunktiks Mari Rahvusteatri ajaloos. Vassili Pektejevi lavastatud Aleksandr Pudini (mordva näitekirjanik, kirjutab peamiselt vene keeles – toim) näidendid “Erak” ja “Kodukolle” ning Juri Baiguza “Siidikiik” pöörasid uue lehekülje kogu mari teatri ajaloos.

Mari Rahvusteatri algatusel korraldati 1992. aastal esimene soome-ugri teatrifestival (toimus Ižkaris Udmurdimaal sealse nukuteatri korraldusel – toim). 1997 korraldas Mari Rahvusteater ise III rahvusvahelise soome-ugri teatrifestivali. Teatri oma etendus Aleksandr Pudini “Nugised lustivad” ("Lui moneš..." – mari rahvalaulu algussõnad – toim) pälvis Jõvan Kõrlja nimelise teatrikunsti riikliku auhinna. Žürii andis tunnustuse ka soomlase Paavo Liski lavastatud “Kalevalale”.


Fenno-Ugria Infoleht, 2000, nr 1 (21). © SURI, 2000