Tallinn, 14. juuli 2005 Tallinn, 01. august 2005Tallinn, 07 July 2005
PRESSITEADE

SOOME-UGRI RAHVASTE INFOKESKUS tel/faks: +372 644 9270
e-post: suri@suri.ee
http://www.suri.ee/press/2006/p060615est.html

Põhjala põlisrahvaste kultuurisümpoosion “PÕHJATAEVA PEEGELDUSED”
SAGADI MÕISAS – 15.–24. juuni 2006

Täna, 15. juunil avatakse Sagadi mõisas kultuurisümpoosion “Põhjataeva peegeldused”, milles osalevad kolme kunstivaldkonna – maakunsti (landart), keraamika ja graafika – meistrid.

PEAKORRALDAJAD:
PÕHJAMAADE MINISTRITE NÕUKOGU ESINDUS EESTIS,
MTÜ FENNO-UGRIA ASUTUS

KORRALDAJAD:
EESTI KUJURITE ÜHENDUS, EESTI KERAAMIKUTE LIIT,
EESTI VABAGRAAFIKUTE ÜHENDUS

10 päevaks on Sagadi mõisa kutsutud kokku 15 kunstnikku Soomest, Norrast, Taanist ning Eestist, et töötada koos meie ühise põhjataeva all ja luua teoseid, mis jäävad terveks suveks kõigile huvilistele vaatamiseks Sagadi mõisa kaunisse parki ja Viinistu Kunstimuuseumi näitusesaalidesse.

MAAKUNST: kuraator skulptor Tiiu Kirsipuu (Eesti Kujurite Ühendus)
KERAAMIKA: kuraator keraamik Aigi Orav (Eesti Keraamikute Liit)
GRAAFIKA: kuraator graafik Loit Jõekalda (Eesti Vabagraafikute Ühendus)

MAAKUNSTI WORKSHOPil “PEEGELDUSED” osalejad:

1.Marja-Liisa Mäki-Penttilä – Soome
2.Bo Karberg – Taani
3.Janneke Lonne Christiansen – Norra
4.Wenche Kvalstad Eckhoff - Norra
5.Aili Vahtrapuu – Eesti
6.Ekke Väli – Eesti
7.Üllar Kallau – Eesti

Kõigil Põhjala ja soome-ugri rahvastel on läbi aegade olnud väga tugev side loodusega. Projekti eesmärgiks on dialoog kunsti ja looduse vahel ning inimese ja looduse side kunsti kaudu. Oma loominguga osutavad kunstnikud loodusele kui inspiratsiooniallikale. Workshopi alapealkirjal “Peegeldused” on antud kontekstis mitmeid tõlgendamise võimalusi. Iga kunstnik peegeldab iseennast ning oma nägemust maailmast, kus ta elab, oma loomingus. Sümpoosioni käigus valminud tööd peegelduvad lisaks ka veel füüsilisel kujul vees ja on seotud Sagadi mõisa ajaloolise ja maalilise pargi tiigiga. Kõik workshopil valmivad tööd saavad olema seotud tiigi, vee ning selle peegeldustega. Tööd teostatakse tiigi sisse, kohale, äärde, vee alla, peale jne. Valmivad tööd jäävad eksponeerimiseks välja vähemalt sügiseni.

GRAAFIKA WORKSHOPil osalejad:

1. Merja Aletta Ranttila – Soome (saam)
2. Anita Jensen – Soome
3. Hans Ditlev – Taani
4. Piret Mildeberg – Eesti

Peegeldus kui JÄLG. Piiratud peegeldused kui kontsentreeritud jäljed, mida erinevates tehnikates teostatuna omakorda eksponeerida soovime, töö käigus nii ise kui looduga uutesse dimensioonidesse asetudes. Jäljed kui dokumendid muutuvast protsessist, jäljed meie ees ja meie järel. Jäljed, mis hetkega hävivad ja ununevad; või teised, mis meid läbi AJA LOO mõjutavad. Visuaalseid teoseid luues esitavad kunstnikud oma tunnetuslikke ideid, mis vaataja silmis erinevalt peegelduda võivad. Selle kunstiprojekti käigus on oluline osa ka eredal päikesevalgusel, valguse ja varju abil on kavas kopeerida kujutisi erinevatele materjalidele, ühendades ehedaid looduslikke taustu meid esiplaanil saatva tehnoloogilise ja kunstlikuga. Valminud töid saab näha Sagadis ja Viinistus alates 23. juunist

KERAAMIKA WORKSHOPil „TULEB TULEST„ osalejad:

1. Urmas Puhkan – Eesti
2. Külli Kõiv – Eesti
3. Risto Hämäläinen – Soome
4. Kauri Kallas - Eesti

Suvine pööripäev. Tuli ja selle hingus. Põhjamaalase hing vajab tuld ja soojust. See on hingepuhastus, kaitse ja eneseväljendus.Väge omav tuleloits annab savile elu. Kunstnikud ehitavad suuremõõtmelisi saviobjekte, mis põletatakse kohapeal, teisaldatava kerge konstruktsiooniga gaasiahjus. Aega põletuseks kulub vastavalt tööde suurusele kuni 20 tundi. Üks keraamiline teos avatakse põletuse lõppfaasis, et kõik kohalolijad saaksid näha ja tunda tuleskulptuuri lõõmavat energiat. Valmivad objektid jäävad Sagadi mõisa parki.

Workshopi pidulik lõpetamine 22. juunil kell 20.00 Sagadi mõisa pargis Riho Sibula ja Robert Jürjendali kontserdiga. Pärast kontserti avatakse keraamikute hõõguv tuleskulptuur. Päeva jooksul on kõik külalised teretulnud vaatama workshopi käigus valminud töid.

TOETAJAD:
EESTI KULTUURKAPITAL, HASARTMÄNGUMAKSU NÕUKOGU, RIIGIMETSA MAJANDAMISE KESKUS, ES SADOLIN AS, HUSQVARNA EESTI OÜ, KUNINGLIK NORRA SAATKOND, VIHULA VALD, OÜ KERAKO, SOOME SUURSAATKOND, KUNINGLIK TAANI SAATKOND


Pressiteate koostas Kersti Sepper

______________________________