Tallinn, 14. juuli 2005 Tallinn, 01. august 2005Tallinn, 07 July 2005
PRESSITEADE

 

SOOME-UGRI RAHVASTE INFOKESKUS tel/faks: +372 644 9270
e-post: suri@suri.ee
http://www.suri.ee/press/2006/p060303est.html

Mari kultuuriminister hindas Helsingi Föderatsiooni raportit inimõiguste olukorrast Marimaal objektiivseks

“Nii süsteemset olukorra hinnangut pole ma varem kohanud,” ütles ajakirjanikele Mari Eli Vabariigi kultuuri-, ajakirjanduse ja rahvusasjade minister Mihhail Vasjutin eile, kui temalt küsiti arvamust Helsingi Föderatsiooni raporti kohta inimõiguste olukorrast Marimaal. Vasjutin esines Helsingis Venemaa saatkonna korraldatud seminaril “Marid ja mari kultuur 21. sajandil kui osa Venemaa ja Euroopa ühiskonnast”.

Minister ütles, et suhtles isiklikult raportit ette valmistanud inimestega ja hindab nende tegevust ning tänas neid objektiivsuse eest Marimaa olukorra hindamisel. Vasjutin lisas, et on soovitanud raportit ministeeriumi töötajatele käsiraamatuks.

Samas on 15. veebruaril Rahvusvaheline Helsingi Inimõiguste Föderatsioon avaldanud pressiteate pealkirjaga “Uued rünnakud mari aktivistide vastu”. Pressiteates väljendatakse rahutust selle üle, et mari aktivistide tagakiusamine on pärast raporti avaldamist 1. veebruaril ägenenud. Ollakse mures valitsuse uute rünnakute pärast Ülevenemaalise mari nõukogu Mer Kanaši ja kultuuriseltsi Mari Ušemi vastu. “Raport näitas, et president Leonid Markelovi valitsusajal on mari rahvusliikumise esindajaid pidevalt suureneva surve all,” öeldakse pressiteates.

Seminaril esinesid veel Venemaa suursaadik Vladimir Grinin, Soome sugulasrahvaste programmi nõukogu esimees Urpo Vento, Soome-Venemaa Ühingu peasekretär, Soome-Ugri Rahvaste konsultatiivkomitee koordinaator Merja Hannus jt. Meeleahutust pakkus mari folklooriansambel.

Pärast Eduskunna uues hoones toimunud seminari avati Venemaa saatkonna ruumides mari fotonäitus.

Helsingi Föderatsiooni pressiteade 15. veebruarist (inglise ja vene keeles):

http://www.ihf-hr.org/documents/doc_summary.php?sec_id=3&d_id=4198

IHF Report on the Mari Minority of the Republic of Mari El (Russian Federation):

http://www.ihf-hr.org/documents/doc_summary.php?sec_id=3&d_id=4185