Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

30.06. 2003

Pressiteated 2003 

Pressiteated 2002
Pressiteated 2001

 

 

Maailmas tuntuim soome-ugri muusikapärandit viljelev ansambel “Toorama” tuleb taas Eestisse.

2. juulil saabub Eestisse ersa-mokša lauluansambel “Toorama”. “Toorama” saabub Eestisse Soomest, kus nad andsid kontserte Tamperes ja Katajanmäel toimuvatel soome-ugri kultuuripäevadel. Eestis hakatakse juuli esimesel nädalal salvestama rahvalaulu ja jazzi ühendprojektina “Toorama” uut plaati.

“Tooramad” peetakse praegu maailmas tuntuimaks soome-ugri muusikapärandit esitavaks ansambliks. Ta on esinenud Ungaris, Soomes, Poolas, Inglismaal, Hollandis ja mitu korda Eestis. 1999. ja 2000. aastal on “Toorama” olnud Viljandi Pärimus-muusikafestivalil üks peaesinejaid.

Nende esimene plaat ,“Ersa laulud”, ilmus 1996. aastal Soomes, millest teine väljalase anti välja Warneri poolt Ameerikas. Teine plaat,“Mokša laulud”, anti välja 2000. aastal Eestis, kolmas 2001. aastal Soomes taas ühistööna soome rahvamuusikutega.

“Toorama” loodi Saranskis (Saran Ošis) 1990-ndate aastate alguses. 1995. aasta konkursil hinnati ta Vene Föderatsiooni parimaks rahvamuusikaansambliks. “Toorama” toetub oma loomingus rahvalaulu ürgsele mõjujõule. “Meie laulame nagu hundid,” on nad ise öelnud, “meie laul on metsik ja vaba. Ürgsesse kuuehäälsesse laulu on kätketud eriline jõud.”

80-ndatel käis “Toorma” asutaja Vladimir Romaškin (Jovlan Olo) kümme aastat ersa külades rahvalaulikute käest vana laulutraditsiooni õppimas ja rahvalaule kogumas.

“Toorama” on mõjutanud mitmeid heliloojaid ja muusikarühmi soome-ugri muusikapärandiga tegelema nii oma kodumaal kui Eestis ja Soomes.

“Toorama” seekordsel Eesti Muusikaakadeemia stuudios salvestataval plaadil tahetakse ersade-mokšade kuuehäälse rahvalaulu mõju ühendada virtuoosse jazzi kõladega. Plaadi instrumentaalosa tuleb Eestisse salvestama Aleksander Gurini jazzgrupp, kes saabub 3. juuli hommikul Eestisse.


Toorama annab Eestis kontserdi neljapäeval 3. juulil kell 20.00 Kloostri Aidas.

Siiri Ries
Referent
Tel: 6449270

Lisainfo: Indrek Särg 051 21190
http://www.suri.ee/r/ersa/is/olo/
http://www.suri.ee/r/ersa/toorama/