Soome-Ugri Rahvaste
Infokeskuse pressiteade

21. 05. 2002

 

Pressiteated 2002
Pressiteated 2001

 Loe veel:
Jaak Prozes Kuidas ja miks taastati Fenno-Ugria

Jaak Prozes Hõimuliikumine kahe maailmasõja vahel

Fenno-Ugria Asutus

Fenno-Ugria võtab 75. aastapäeva puhul vastu külalisi

Eesti hõimutööd koordineeriva Fenno-Ugria Asutuse loomisest möödub tänavu 75 aastat. Gustav Olliku, Peeter Põllu ja Konstantin Pätsi algatusel loodud Fenno-Ugria nõukogu esimene istung toimus 27. mail 1927.

Praegu ühendab 1991. aastal taastatud MTÜ Fenno-Ugria Asutus rohkem kui 50 hõimurahvastega koostööst huvitatud organisatsiooni, alates ülikoolidest ja lõpetades soomeugrilaste rahvuslike kultuuriseltside ja soome-ugri sõprusühingutega.

Fenno-Ugria juubeliüritused algasid juba möödunud neljapäeval juubelile pühendatud õhtuga Hõimuklubis. Homme, kolmapäeval kell 16.00 avatakse väike näitus Fenno-Ugria tegevusest Tallinnas Akadeemilises Raamatukogus (Rävala puiestee 10). Juubeli peasündmuseks on neljapäeval toimuv kõnekoosolek “Eestlased ja teised soomeugrilased”, mis toimub kell 10-14 Eesti Keele Instituudi suures saalis (Roosikrantsi 10). Koosolekul esinevad teiste hulgas Mart Meri, Tõnu Seilenthal, Linnart Mäll ja Rein Taagepera, ent samuti juubelikülalised Venemaalt. Reedel toimub pidulik vastuvõtt Estonia Talveaias ning õhtul kell 20.00 avatakse Kloostri Aidas kaks fotonäitust: “Ersa-moka maastikud ja inimesed” ning “Mari rahvausu kombed”. Samas saab
kuulda soome-ugri viise Viljandi Kultuurikolledži rahvamuusikute esituses.

Juubeliks saabuvad Fenno-Ugriale homme, kolmapäeval, külla koostööpartnerid Karjalast, Komi-, Mari- Udmurdi- ja Mordvamaalt. Lisaks esinemisele kõnekoosolekul ja muudele juubeliüritustele on külalistel kavas mitmeid kohtumisi. Homme külastatakse Eesti Keele Instituuti ja Riigikogu, kus
võõrustajaks on soome-ugri rahvaste toetusrühm. Neljapäeval ja reedel kohtuvad külalised ajakirjanike ning Eesti Kirjastuste Liidu tegevdirektoriga, aga samuti Eestis õppivate soome-ugri üliõpilastega ning Pedagoogikaülikooli ja Haridusministeeriumi esindajatega.

Pärast taastamist 1991. aastal on MTÜ Fenno-Ugria Asutus kujunenud eelkõige idapoolsete soomeugrilastega suhtlemise keskuseks, kuid Fenno-Ugria kaudu on toimunud ka kultuurivahetust Ungari ja vähemal määral Soomega. Fenno-Ugria õlul on Eesti esindamine Soome-Ugri Rahvaste Konsultatiivkomitees ja soomeugrilaste maailmakongresside ettevalmistamine. Sellele lisaks koordineeritakse hõimupäevade korraldamist. Fenno-Ugria on korraldanud kuuenda soome-ugri folkloorifestivali 1997. aastal, teise soome-ugri ajalookongressi 1998 ja kolm etnofuturismi konverentsi. Neilt konverentsidelt on etnofuturism levinud nii itta kui põhja ning on muutunud esimeseks Eestist lähtunud kunstivooluks. Ka on Fenno-Ugria algatanud soome-ugri üliõpilaste koolitamise Eestis ning Eesti Hõimurahvaste Programmi.

Fenno-Ugria juures töötav Soome-Ugri Rahvaste Infokeskus (SURI) on pannud aluse soomeugrilaste meedia-alasele koostööle. Selleks on SURI muuhulgas korraldanud 1997. aastal seminari “Internet soome-ugri inforuumis” ja 2000. aastal Põhja-Euraasia põlisvähemuste meediaümaralaua. Nende kohtumiste tulemusena on moodustunud soome-ugri infovõrk ning loodud analoogne infokeskus Komi Vabariigis Venemaal.

Järgmine soome-ugri rahvaste maailmakongress peaks toimuma Fenno-Ugria korraldusel 2004. aastal Tallinnas. Kahjuks on selle ettevalmistamine suuresti häiritud asjaolust, et Eesti riik on vähendanud just käesolevaks aastaks eelarvelist toetust Fenno-Ugriale kolmandiku võrra. Ka pole saadud mingit ametlikku vastust juba möödunud aastast esitatud taotlustele eraldada kongressi ettevalmistamiseks sihtotstarbelist raha.

Andres Heinapuu
Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja
andres@suri.ee, tel (0)6449 270, 056 954 740

Täiendav informatsioon: Jaak Prozes, jprozes@eki.ee; (0)6445119, 050 12319

23. mai kõnekoosoleku kava: http://www.suri.ee/tul/fenno.html