Soome-Ugri Rahvaste
Infokeskuse pressiteade

16. 10. 2002

 

Pressiteated 2002
Pressiteated 2001

 

Fenno-Ugria Asutus

loe ka
HÕIMUPÄEVAD

Täna ja homme näitavad hõimupäevadel oma kultuuri ersad ja setud

Eile sõitsid hõimupäevadele saabunud külalisansamblid maakondadesse laiali, et esineda koolides ja kultuurimajades. Reedeks kogunevad nad Tartusse suurkontserdile ülikooli aulas, laupäeval toimub lõppkontsert Tallinnas Rahvusraamatukogus.

Täna toimub Tallinnas Kloostri Aidas ersa õhtu algusega kell 20, esineb naisansambel Tsjokovne ('Ööbikud') Mordvamaalt. Homme on samas setu õhtu ansambliga Siidisõsarõ.

Homme, neljapäeval, peab Fenno-Ugria hõimuklubis Akadeemilise Raamatukogu konverentsisaalis (Rävala pst 10 III korrus) Eesti ersade selts Sjatko ('Säde') oma 5. aastapäeva. Hõimuklubi õhtu algab kell 18.00. Näidatakse Mordva Televisioonis monteeritud videot seltsi tegevusest, pakutakse rahvustoite, lauldakse koos ansambliga Tsjokovne ersa laule.

Sjatko esinaine Raissa Klinova ütles Infokeskusele, et seltsil on liikmeid 45, kuid seltsi tegevus on suunatud kõigile Eestis elavatele ersadele ja mokadele, keda on kokku ligi tuhat. Selts on korraldanud koostöös Ersa-Moka Sõprade Seltsiga ersa keele päevade tähistamist Eestis, võtnud varemgi osa hõimupäevadest. Seltsi juures töötab pühapäevakool, kus õpetatakse lastele emakeelt. Kahel suvel on viidud Eestis kasvanud ersa noori Mordvasse, õppimaks oma keelt ja kultuuri. Seltsil on ka lauluansambel ja lasteansambel Sjatkine ('Sädemeke').

Akadeemilise Raamatukogu fuajees on avatud Eesti Kunstiakadeemia Mordva uurimisreisi näitus "Aken".

Muu maailm tunneb esrasid ja mokasid nimetuse "mordvalased" all, nad ise aga ei ole seda nimetust tänapäevani oma keelepruuki võtnud ning peavad end eraldi rahvusteks. Keeleliselt on ersad ja mokad umbes sama lähedased kui eestlased ja soomlased. Erinevusi on kõigil keele tasanditel: häälikuis, grammatikas, sõnavaras.
Kaugematest sugulaskeeltest on mordva keeled läänemeresoome keeltele lähimad.
Tähtsal kohal mordvalaste kultuuris on rahvaluule ja eriti rahvalaul, millel on ühiseid jooni setude lauluga. Venemaa eelmise rahvaloenduse andmetel oli ersasid ja mokasid kokku üle miljoni, kuid nad elavad väga hajusalt väikeste saarekestena: suurim ersa külade vahemaa on üle 700 kilomeetri. Mordva Vabariigis elab ainult kolmandik mordvalastest, kes omakorda moodustavad vabariigi elanikkonnast kolmandiku.

Lähem info hõimupäevade kohta: http://www.suri.ee/hoimup/hp2002/
Jaak Prozes, tel 6445 119, 05012319, jprozes@eki.ee; Kauksi Ülle, tel (07)420380, ylle@haldjas.folklore.ee
Hõimuklubi kohta vt: http://www.suri.ee/klubi/

Andres Heinapuu
Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja
andres@suri.ee, tel 6449270, 056 954 740