Soome-Ugri Rahvaste
Infokeskuse pressiteade

4. 02. 2002

 

Pressiteated 2002
Pressiteated 2001

Loe ka:

SUGRILAND:
Mordva

Heno Sarv:
Mis oli Venemaal enne venelasi?;

Ersa ja moksha

 

Mokðamordvalased loodavad Eestis äri ajama õppida

Keila Linnavalitsuse kutsel saabus täna Eestisse mokðadest koosnev delegatsioon Mordvamaalt Temnikovi rajoonist, et tutvuda Eesti ettevõtluse ja põllumajandusega ning luua siin põhiliselt ärilisi koostöökontakte.

Delegatsiooni juhib Mordva Rahvuskongressi täitevkomitee liige, kongressi ajalehe “Mastorava” peatoimetaja Nikolai Butõlov. Delegatsiooni kuuluvad majandijuhid, Mordva suurima kondiitritoodete vabriku direktor ja teiste elualade esindajad.

Külalised loobusid ametlikest vastuvõttudest ministeeriumide tasemel, eelistades kogemuste omandamist kohtadel. Nõnda on organiseeritud külalistele kohtumised Keila ümbruse põllumajandusühistutes, ärimeestega Harju KEKi tööstusküla ettevõtetes ja Eesti jahimeeste organisatsioonides.

Kolmapäeval saabuvad külalised Tallinna, kus neid võtab vastu MTÜ Fenno-Ugria Asutus.

Mordvalased jagunevad tegelikult kaheks eri keelt kõnelevaks rahvaks: ersadeks ja mokðadeks. Seni on Eestil olnud tihedamad sidemed ersadega, näiteks on populaarse ansambli Toorama eestvedajad ja enamik liikmetest ersad. Mokða delegatsiooni saabumine meile on esmakordne.

Temnikovi rajooni 27 tuhandest elanikust on mokðasid 30%, ligi kaks kolmandikku moodustavad venelased, veidi (u 7%) on ka tatarlasi. Mokðad on hõivatud põhiliselt põllumajanduses, kuid rajoonis on ka kaks metsakombinaati. Temnikovi linnas toodetakse hõõglampe.

Siiski on Temnikov oluline mokða kultuurikeskus: seal on töötanud enne esimest maailmasõda näiteks mokða luule alusepanija ning mokðakeelsete kooliõpikute ja -lugemike autor Zahhar Dorofejev (1890-1952).

Andres Heinapuu
SURI juhataja

Täiendav informatsioon: Valdur Vacht, tel 05134922
Jaak Prozes, tel 6445119

http://www.suri.ee