Soome-Ugri Rahvaste
Infokeskuse pressiteade

22. 01. 2002

Pressiteated 2002

Pressiteated 2001

Kudo+Kodust veel:


21.12.2001:
Mika Parkkonen. Marin vaiennetut oppositiolehdet etsivät uutta painopaikkaa

SURI PRESSITEADE
11.04.2001
Marimaa võimud tahavad sõltumatut soome-ugri ajalehte peavarjuta jätta

Ekstreemse Ajakirjanduse Keskus (Moskva):
Laid Šemjeri pressikonverentsist 24. augustil 2001 (vene keeles)

Soomeugrilaste ajaleht tähistab Tammsaare juubelit kirjandusvõistlusega

Seoses A. H. Tammsaare 125. sünniaastapäevaga järgmise aasta jaanuaris korraldab Marimaal ilmuv soome-ugri ajaleht Kudo+Kodu kirjandusvõistluse “Poiss ja liblik”. Võistlusele oodatakse alla 16-aastaste noorte luulet ja proosat soome-ugri keeltes. Peaauhinnaks on osavõtt Tammsaare juubelipidustustest Eestis.

Võistluse žürii koosneb soome-ugri aladelt ja maadest pärit tunnustatud kirjanikest. Võistlustööde vene- või ingliskeelsed tõlked avaldatakse ajalehes.

1999. aastast ilmuv Kudo+Kodu on ainus ülesoomeugriline ajaleht maailmas. Ühtlasi on ta üks vähestest võimudest sõltumatuist väljaandeist Marimaal. Valitsus on ajalehele kogu möödunud aasta jooksul probleeme tekitanud: aprillis püüti toimetust ajakirjandusmajast välja tõsta, praeguseks keelduvad kohalikud trükikojad lehte trükkimast.

Möödunud aasta 21. detsembri Helsingin Sanomat kirjutas ajalehe konfliktist võimudega. Kudo+Kodu peatoimetaja Laid Šemjer (Vladimir Kozlov) ütles Helsingi lehele: “Kui kirjutasime, et meie lapsed peaksid koolis emakeelt õppima, hakati meid pidama natsionalistideks ja šovinistideks.”

Peatoimetaja Laid Šemjer on Maarjamaa Risti V klassi ordeni kavaler. Orden anti talle möödunud aastal eesti kirjanduse mari keelde tõlkimise ning Eesti tutvustamise eest Marimaa ajakirjanduses. Tema tõlgete seas on ka Tammsaare miniatuur “Poiss ja liblik.”

Eestis saab venekeelset, ingliskeelsete resümeedega Kudo+Kodu tellida Fenno-Ugriast (Jaak Prozes, tel. 6 445 119, jprozes@eki.ee). Samas võib tutvuda võistluse tingimustega.

Andres Heinapuu
Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja
tel 6449270; 056954740
andres@suri.ee