Hõimukalender 2005

 

© MTÜ Fenno-Ugria Asutus, Eesti Kunstiakadeemia


Eesti Kunstiakadeemia ja MTÜ Fenno-Ugria Asutuse koostööna on valminud tulevikku vaatav Hõimukalender 2005. See on Hõimukalendrite sarjas viies ning EKA - FU koostööna kolmas soome-ugri rahvaste tähtpäevi, rahvaluulet ja kultuuri tutvustav seinakalender (suurus A3).

Käesoleva kalendri põhiteema on KODU, inimest igapäevaselt ümbritsevad esemed ja keskkond. Pr. Ingrid Rüütli sisukat saatesõna tsiteerides: "Igas kultuuris on vanu ja uusi nähtusi, kultuuri püsivust ja muutumist kajastab ka sõnavara. Leksika on kõige muutuvam osa keelest ja vanade soome-ugri ühissõnade osakaal tänapäeva keeltes pole kuigi suur. Üks selliseid on kodu. Kod-tüve mitmesuguste erikujudena ja erinevate tähendusvarjunditega (koda, ka emakoda, kodu, suveköök, maja, ehitus jms) tunnevad kõik soome-ugri rahvad."

Kalendri leheküljed on pühendatud erinevatele soome-ugri rahvastele - nii on kalendris udmurdi, saami, handi, mari, komi, eesti, mordva, ungari, liivi, mansi, karjala ja vepsa leheküljed. Tagalehel kaugema tuleviku - 2006. ja 2007. a tabelkalendrid ning rahvaste asuala kaart.

Kalendrit illustreeriva pildimaterjali valis Eesti Kunstiakadeemia soome-ugri uurimisreiside joonistuste ja fotode ning Eesti Rahva Muuseumi joonistekogu jooniste põhjal Kadri Viires.

Kalendritähtpäevad ja saatvad rahvaluuletekstid valis Kristi Salve. Tekstid tõlkis eesti keelde Kristi Salve, inglise keelde Sirje Ainsaar, vene keelde Tatjana Nikitina ja soome keelde Henni Ilomäki ning toimetas Eha Viluoja. Kalendri kujundas Tiit Rammul.

Väljaandmist toetas Hõimurahvaste Programm ja loodetavasti toetab Kultuurkapital. Kalender ilmub eesti-inglise ja soome-vene keeles kogutiraažiga 2000 eks.

Kalendri tellimusi vormistab Eesti Kunstiakadeemia kirjastaja Elo Lutsepp
telefon 62 67 367, e-post: elo@artun.ee.

Tellimusi edastab ka Eha Viluoja MTÜ Fenno-Ugria Asutusest
telefon 64 45 119, e-post: eha@eki.ee.

Üksiknumbrid on peatselt saadaval raamatukauplustes, rahvuslikel suurüritustel nagu laulupidu ja Soome-ugri rahvaste IV maalimakongress. Koostajad oleksid rõõmsad, kui kalendrit jätkuks kõigile huvilistele nende oma kodumaal: siin ja põhja, lõuna, ida ning lääne pool.

in english | po-russkii

© SURI, 2004