nr 3(29)

oktoober
2003

Hõimupäevade külalisi

Komi ansambel Zilgan Turun soome-ugri rahvaste folkloorifestivalil
Eha Viluoja foto

1991. aastal asutatud ersa ansambel Digalja (Lustija) on pärit Tšamzini rajoonist Mordva Vabariigist. Simmanibändi repertuaaris on põhiliselt hoogsad tantsulaulud nii ersa rahvapärimusest kui mordva heliloojatelt. Meeste uljast laulu saadab enamasti lõõtspill. Ansambel on edukalt osalenud paljudel festivalidel ja konkurssidel, kolm korda soome-ugri rahvaste folkloorifestivalil (Kudõmkaris, Ižkaris ja Petroskois). Hõimupäevadel on Digalja kolmandat korda (varem aastatel 2000 ja 2002).

Vepsa naiste folklooriansambel Keväz vezi on asutatud 1999.a. Vepsa Kultuuriseltsi poolt. Ansambel tegutseb Petroskois. Ansambli põhirepertuaari moodustavad lüürilised ja tavandilaulud, mida kantakse ette, jälgides vana vepsa laulutraditsiooni. Samuti on kavas vepsa mängud ja tantsud. Ansambel esitab ka mitmeid vanu vene kohalikke rahvalaule, mis on tõlgitud vepsa keelde. Ansambel peab väga tähtsaks jälgida vepsa laulude autentset esitluslaadi. Ansambli loominguliseks ülesandeks on taastada vepsa traditsioonilist rahvakultuuri ja säilitada seda järgnevatele põlvkondadele.

Temnikovi rajooni mokšade folklooriansambel Tolnjat (Tulukesed) on asutatud Temnikovi Kultuurimaja juurde 1997.a. Ansambli kunstiline juht on Tatjana Dolženkova. Ansambli repertuaaris on lisaks mokša rahvalauludele ka kaasaegsemaid autorilaule. Viimasel ajal on pühendatud vanade mokša tavandilauludele. Ansambel on tihe külaline erinevatel Venemaa regioonide folkloorifestivalidel.

Maride folklooriansambel Al üžara (Helepunane koit) tegutseb U Torjali Kultuurikeskuse juures Marimaal.

Iževski Humanitaarlütseumi ansambel Zorai (Vihmatüdruk) on asutatud 1994. a. Ansambli põhiesinejad on lütseumi õpilased ja vilistlased. Kavas on bessermani ja udmurdi laulud, tantsud ja mängud.

Lidia Loginova juhitud komi ansamblit Zilgan turun (Kuljus) mäletatakse juba 2001. aasta hõimupäevadelt.

Lidia Loginova (fotol) 2001. aasta hõimupäevadel. Eha Viluoja foto.

tagasi


Infolehe algus |Aken soome-ugri maailma

MTÜ Fenno-Ugria Asutus
ROOSIKRANTSI 6, 10119 TALLINN. TEL. (0)6445119, FAKS (0)6448322, fu@eki.ee
KUPERJANOVI 16, 50409 TARTU. TEL. (07)420380, ylle@haldjas.folklore.ee
Infolehe on koostanud Soome-Ugri Rahvaste Infokeskus, suri@suri.ee
Andres Heinapuu (vastutav toimetaja; andres@suri.ee)