Aprill oli ersa-mokša kuu

Eestis tähistati tänavu ersa keele päeva kuuendat korda. Külla olid kutsutud Mordva ülikooli filoloogiateaduskonna prodekaan Aleksandr Kotševatkin ja noor poetess Ljudmila Rjabova. Mordvamaalt oli saabunud ka mokša Nikolai Butõlov, Mastorava toimetaja.

16. aprillil esinesid külalised Tartus. Aleksandr Kotševatkin pidas ettekande ersa keele olukorrast ning Ljudmila Rjabova esitas oma luulet.

17. aprillil tähistas Tallinnas ersa keele päeva Fenno-Ugria Hõimuklubi, kus Indrek Särg näitas oma videot ersa rahvapalvusest. Esinesid ka külalised.

19. aprillil toimus Tallinna Matkamajas Mordva Kultuuriseltsi õhtu, mida juhtis kohalik ersa, Paul Ariste õpilane Nikolai Bajuškin. Oma ersakeelset luulet luges lisaks Rjabovale ka Tallinna Pedagoogikaülikoolis Hõimurahvaste Programmi toel õppiv Natalja Konstantinova. Tervitustega esinesid Eestimaa Rahvaste ühenduse president Jaak Prozes, Aleksandr Kotševatkin ja Nikolai Butõlov. Koos lauldi ersa laule.

Ersadega seotud üritused algasid tegelikult juba märtsi lõpus, kui Tallinnas avati kaks ersa-mokša-ainelist näitust. Peaaegu terve aprilli oli Kunstiakadeemias avatud Mordva-uurimisreisi näitus “Aken”, uurimisreisijate ettekandepäev toimus samas 2. aprillil.

Akadeemilises Raamatukogus oli eksponeeritud näitus Esa Aarne Kallio ning Indrek ja Taive Särje fotodest “Ersa-Mokša maastikud ja inimesed”. Näituse pildid valisid Leanne Barbo ja Katrin Valk. Kujundus oli Leanne Barbolt, sissejuhatav tekst ja pildiallkirjad Indrek Särjelt. Lisaks fotodele sai vaadata ka mõnd ersade omanäolist puuskulptuuri ja väikest raamatunäitust ersade-mokšade olulisemast kirjavarast.

Andres Heinapuu



Infolehe algus |Aken soome-ugri maailma

MTÜ Fenno-Ugria Asutus
ROOSIKRANTSI 6, 10119 TALLINN. TEL. (0)6445119, FAKS (0)6448322, fu@eki.ee
KUPERJANOVI 16, 50409 TARTU. TEL. (07)420380, ylle@haldjas.folklore.ee
Infolehe on koostanud Soome-Ugri Rahvaste Infokeskus, suri@suri.ee
Andres Heinapuu (vastutav toimetaja; andres@suri.ee)