Enn Tarto sai Ungari Vabariigi kõrge ordeni

Teenete eest Ungari riigi ja rahva ees andis Ungari Vabariigi president Ferenc M?dl Enn Tartole Ungari Vabariigi Teenistusordeni Ohvitseriristi.

Ungari Vabariigi president andis Enn Tartole ordeni ametlikult kätte Ungari rahvuspühal 20. augustil Ungari parlamendis riigi loomise 1000. aastapäeva pidustustel.

Tarto pälvis Ohvitseriristi 1956. aastal Ungari revolutsiooni ajal osutatud omakasupüüdmatu toetuse ja julge väljaastumise eest Ungari rahvusliku iseseisvuse nimel. Enn Tarto abistas organisatsiooni Eesti Noorte Malev liikmena Ungarit 1956. aasta ülestõusu ajal toetavate lendlehtede levitamisega Tartus 4. novembril 1956 ning hiljem Mordva vangilaagrites mitmete vabadusvõitlejaist koosnevate ühenduste kaudu. Lisaks sellele levitas Enn Tarto vangilaagris soome-ugri ideed eestlastest ja ungarlastest koosneva korvpallimeeskonna loomisega.

1956. aasta märtsis asutatud põrandaalune noorsoo-organisatsioon Eesti Noorte Malev levitas Ungari 1956. aasta revolutsiooni ajal Tartus lendlehti ungarlaste toetuseks, mille eest kaheksa organisatsiooni liiget pandi vangi, teiste seas Tarto viieks aastaks ja Jaan Isotamm seitsmeks aastaks. Tarto mõisteti vangi nõukogudevastase agitatsiooni ja organisatsiooni kuulumise eest. Organisatsiooni tegevuse kaugem eesmärk oli Eesti iseseisvuse taastamine, lähem eesmärk pidev rahvuslik tegevus. Tarto istus nõukogude võimu ajal vangis kolmel korral kokku 14 aastat.

Juba teist Riigikogu koosseisu järjest on Enn Tarto Eesti-Ungari parlamendirühma esimees.

 

Ungari rahvuspüha tähistati ka Tallinnas

17. augustil tähistas Ungari Instituut Tallinnas Püha Istvani päeva noore ungari maalikunstniku Zsuzsi Csiszéri näituse "Sipelgad" avamisega Eesti Ühispanga galeriis, millele järgnes Eesti Ungari Seltsi, Eestimaa Ungarlaste Ühenduse ja Ungari Instituudi korraldatud aiapidu.

18. augustil korraldas Ungari suursaadik Eestis Béla Javorszky Püha Istvani päeva puhul vastuvõtu.

Ungari rahvuspüha, Ungari riigi rajaja, kuningas Püha Istvani päev on 20. augustil. Tänavu tähistab Ungari oma riigi rajamise 1000. aastapäeva.

Möödunud aastatuhande lõpul, kui ungari hõimude liit oli hõivanud Karpaatidest ümbritsetud alad, mõistis nende juht, vürst Géza, et Saksa-Rooma keisririigi ning Bütsantsi vahel püsima jäämiseks ei saa lääne poole korraldada mitte vallutusretki, vaid tuleb kohaneda sealse elukorraldusega ning vastu võtta ristiusk. Pärast isa surma valitsejaks saanud Géza poeg Istvan esitas ettenägelikult Rooma paavstile palve saata talle kroon. Jõulude ajal aastal 1000 kroonitigi Istvan Ungari esimeseks kristlikuks kuningaks ning paavsti toetusel tekkis Euroopasse uus sõltumatu riik Ungari.

Kuningas Istvan rajas ristiusu levitamiseks piiskopkonnad, laskis ehitada kirikuid ja kloostreid ning surus karmilt maha sisemise vastupanu. Kindlakäeliselt asus ta korraldama uue riigi haldamist, luues seadusi ning pannes aluse õiglasele riigikorrale. Istvani poolt loodud maakonnad on muide praegugi Ungari administratiivjaotuse aluseks. Targa riigimehena ei lähtunud Istvan valitsedes mitte ainult hetkeolukorrast ja oma huvidest, vaid mõtles kogu Ungari riigi tulevikule.

Kuningas Istvan (975-1038) kuulutati varsti pärast surma, aastal 1083, katoliku kiriku pühakuks, tema mälestuspäev on 20. august. Ungarlased tähistavad sel päeval eelkõige omariikluse rajamist.

20. augustit tähistatakse Ungaris mitmel tasandil. Istvani kui pühaku mälestuseks peetakse katoliku kiriku peapiiskopi juhtimisel Budapesti Püha Istvani kirikus missa ning kantakse ristikäigus ümber kiriku Istvani maist reliikviat, tema palsameeritud paremat kätt.

Riiklik tseremoonia leiab aset Matyase kiriku ees asuva Püha Istvani ausamba juures, kus rahval on võimalik kohtuda kõrgete riigitegelastega. Sealsamas läheduses Buda kindluse jalamil toimub rahvakunstilaat, kuhu kogunevad käsitöömeistrid üle kogu maa, esinevad rahvamuusikaansamblid ning teatritrupid.

Peomeeleolu tipneb suurejoonelise õhtuse ilutulestikuga Doonau ääres, mida tulevad imetlema kümned tuhanded ungarlased. Sama väärikalt tähistatakse Istvani päeva ka kõigis maakonnalinnades.

 

Ungaril uus president

4. augustil asus ametisse Ungari uus president Ferenc M?dl. Ungari uuele riigipeale saatis tema Eesti kolleeg Lennart Meri selle puhul õnnitluskirja, milles soovis jõudu tööle ning viitas Eesti ja Ungari etnilistele, kultuurilistele ja poliitilistele sidemetele. Samas esitas president Meri oma Ungari ametivennale kutse tulla visiidile Eestisse.

Silvi Liiva graafika Ungaris

15.-30. septembril oli Budapestis Ungarlaste Maailmaliidu Ungarlaste Maja näitusesaalis väljas eesti graafiku Silvi Liiva loomingu viimase kolme kümnendi esinduslik ülevaatenäitus. Oktoobris saavad Eesti kunstniku töödega tutvuda Szolnoki linna elanikud. Novembris on näitus avatud Szombathely ning detsembris Satoraljaujhely linnas. Näituste peakorraldaja on Eesti saatkond Budapestis.

2001. a hõimukalender valmis

IX fennougristikakongressi ja III soome-ugri rahvaste maailmakongressi eel ilmus Eesti Kunstiakadeemia ja MTÜ Fenno-Ugria Asutuse väljaandel "Hõimukalender 2001", mis sobib nii kingituseks kui ka õppevahendiks.

Seekordse seinakalendri teemaks on uurali rahvaste ehted ning kalendri sabasse on lisatud Kärt Summataveti lühiessee "Ehe ja ehtimine – inimeseks olemise igivana kogemus".

Kalendaariumist võib leida hõimurahvaste tähtpäevi ja Kristi Salve valitud aastaaegadele vastavaid vanasõnu ja rahvalaulukatkeid.

Illustratsioonideks on fotod ja joonistused Kunstiaka­deemia ekspeditsioonidelt.

Jaanuarikuu leht on kaunistatud neenetsi ehetega, veebruari ilmestab koolasaami helmestikandiga käsitöökott, märtsis saab nautida handi helmestikandit jne. Veel on kalendris komi, liivi, mansi, karjala, mari, udmurdi, eesti (setu), ja mordva ehteid.

Septembrikuu lehte kaunistavad arheoloogiliste ehete pildid, viimasel lehel on uurali rahvaste asualade huvitavalt kujundatud kaart.

Kalendri on koostanud Kadri Viires, toimetanud Eha Viluoja, kujundanud Tiit Rammul.

Kalendri väljaandmist toetasid Eesti Kultuurkapital, Eesti-Soome Ärijuhtide Ühing ja Hõimurahvaste Programm. Kalendri valmimisele aitasid kaasa Eesti Rahva Muuseum, Eesti Rahvaluule Arhiiv, Soome suursaatkond Eestis, Kaljo Põllu, Peeter Päll, Jaak Prozes, Pille Kippar ja Harri Mürk.

Kalendrit võib osta parematest raamatupoodidest, Tallinna ja Tartu Fenno-Ugria kontorist või tellida aadressil Roosikrantsi 6, Tallinn, tel.(0)6445119, faks (0)6448322, e-post: fu@eki.ee

Kalendriga saab tutvuda ka interneti aadressil

http://www.suri.ee/kalender/


Fenno-Ugria Infoleht, 2000, nr 5 (25)

© SURI