Vaese ringkonna rikas kuberner

13. juuli Obštšaja Gazeta avaldas pealkirja all “Neenetsi ringkond. Müüdud!” loo sellest, kuidas vaese Neenetsi Autonoomse Ringkonna kuberner Vladimir Butov üritanud Moskva Suures teatris uusaastaballil toimunud oksjonil 30 000 USA dollari eest maali osta. Boriss Berezovski pakkunud rohkem.

Vladimir Butov ja Boriss BerezovskiLeht küsib, kuidas sai Butovil, kelle deklareeritud tulust poleks jätkunud isegi tolle alumiiniumi- ja vasemagnaatide balli 2000-dollarise pileti ostmiseks, nii palju raha olla. Ning oletab, et ta võib olla rikastunud oma firmade kaudu riigi raha tasku pannes.

Leht väidab ka, et kuberneri on kaks korda süüdi mõistetud – kelmuse ja salaküttimise eest. 1991. aasta kriminaalasja dokumentide järgi oli tal 8-klassiline haridus, kuid ametlikud elulood väidavad, et ta on kaugõppes lõpetanud Moskva Kõrgema Juhtimisinstituudi. Instituudi andmetel pole seal aga kunagi ühtki Butovi-nimelist õppinud. Lehes on avaldatud ka kaader ballil võetud amatöörvideost, kus kuberner on kõrvu Berezovskiga.

Vladimir Butov on sündinud 1958. aastal Novosibirskis ning jäänud Neenetsi ARi pärast seal veedetud sõjaväeteenistust. Perestroika ajal tegeles kooperatiivindusega ning 1996. aastal valiti ringkonna administratsiooni esimeheks. Valimiskampaania korraldas ta endale oma raha eest, poliitiliste organisatsioonidega seotud polnud. Artikkel on pahatahtlikult ilkuv ning tõenäoselt seotud Putini kuberneride-vastase kampaaniaga (aastavahetuse uudis on avaldatud juulis!), mis ei pruugi vähendada selle tõepärasust.

Refereerinud AH

Fenno-Ugria Infoleht, 2000, nr 4 (24)

SURI