Ungari Moskva-suursaadik Marimaal

6. ja 7. märtsil tegi Ungari Vabariigi suursaadik Venemaal Ernö Keskeny ametliku visiidi Marimaa Vabariiki. Ta pidas läbirääkimisi Marimaa Vabariigi riigisekretäri Nikolai Gavrilovi ja teiste vabariigi juhtidega, kohtus ettevõtjate ja mari intelligentsiga, külastas Joškar-Ola tööstusettevõtteid ja Mari ülikooli.

Lisaks ametiisikutega kohtumistele andis ta ka pressikonverentsi Marimaa ajakirjanikele. Kõneldes Ungari majandussuhetest Venemaa soome-ugri aladega, tunnistas ta, et kaubavahetus Venemaaga on pärast rubla kursi kukkumist 1998. aasta augustis madalseisus, kuid Ungari kavatseb majandussuhteid laiendada ning edaspidigi Venemaalt naftat, gaasi ja metsa osta. Ungari on ka investeerinud Venemaa naftatööstusse, seda just soome-ugri aladel: Handi-Mansi Autonoomsesse Ringkonda 150 miljonit ja Komi Vabariiki 30 miljonit dollarit. Saadik arvas, et liitumine NATOga ei kahjusta Ungari kultuurisuhteid Venemaa soomeugrilastega. Murelikele küsimustele viisarežiimi sisseseadmisest Ungari ja Venemaa vahel vastas saadik, et konkreetseid tähtaegu veel teada pole, kuid viisarežiimile tuleb kindlasti üle minna seoses Ungari astumisega Euroopa Liitu. "Karta pole siin midagi: neile, kes tahavad Ungarisse puhkama, ärikohtumistele, õppima või teadusüritustele tulla, mingeid takistusi tegema ei hakata," püüdis suursaadik ärevust leevendada.

Ernö Keskeny on lõpetanud pedagoogilise instituudi ajaloo ja vene keele erialal ning kaitsnud doktoriväitekirja diplomaatia ajaloost. Diplomaadina töötab ta 1991. aastast, algul Ungari välisministeeriumi SRÜ osakonnas (referent, juhataja asetäitja, juhataja), hiljem peakonsul Peterburis. Ungari suursaadikuks Venemaal sai ta 15. detsembril 1998.

Saatkonna aadress on http://www.glasnet.ru/~huembmow/

Bülletäänist Finno-Ugorskij vestnikrefereerinud AH


Fenno-Ugria Infoleht, 2000, nr 2 (22)

SURI