Avati Ungari Instituut

 

22. veebruaril kuulutati Tallinna raekojas pidulikult avatuks Ungari Instituut, mis Ungari Kultuuriesindusena Roosikrantsi tänaval sisuliselt juba varem tegutses. Instituuti tuli avama Ungari Vabariigi kultuuriminister Zolta'n Rockenbauer, avamisel osales Eesti Vabariigi kultuuriminister Signe Kivi. Avasõnad lausus Helsingis asuva Ungari Kultuurikeskuse direktor A'rpa'd Jelinkó.

Ungari kultuuri vahendamisega tegeles siiani 1992. aastal asutatud Ungari Kultuuriesindus. Aastate vältel on Eestis huvi ungari kultuuri vastu pidevalt kasvanud. Tänu Ungari valitsuse toetusele oli võimalik esinduse tegevust laiendada ning töötajate arvu suurendada. Alates 22. veebruarist kannabki esindus vastavalt Teise maailmasõja eelsele traditsioonile Ungari Instituudi nime, instituudi direktor on Urmas Bereczki.

Ungari ja Eesti suhted on viimasel ajal tihenenud, mida näitab muuhulgas ka saatkondade avamine Budapestis ja Tallinnas ning kõrgete riigiametnike sagenenud vastastikused visiidid, elavnenud on koostöö nii ühiskondlik-poliitilises kui ka kultuuri vallas.

Et Eesti ja Ungari vahelised kontaktid on elavnenud, kinnitasid instituudi avamisel mõlemad kultuuriministrid. Signe Kivi meenutas, et 1998. aastal avati Budapestis Eesti Instituut, tuleval suvel tutvustatakse eesti rahvakultuuri Szentendre vabaõhumuuseumis.

Ungari Kultuuriesinduse ja Eesti Ungari Seltsi korraldusel on viimastel aastatel käinud Eestis esinemas palju ungari rahvatantsijaid ja muusikuid, eksponeeritud on mitmete ungari kunstnike töid, tähistatud erinevaid ungari rahvuspühasid. Seoses Ungari riigi rajamise ja ristiusustamise 1000. aastapäevaga on sügishooajal instituudi vahendusel tulekul hulk sündmusi.

Kui Ungari suursaatkond läinud sügisel Tallinnas tööd alustas, kinnitas suursaadik Béla Ja'vorszky, kes ka instituudi avamisel viibis, et Eesti ja Ungari kultuurisuhetel on pikad traditsioonid, aga saatkond tahab neid kontakte veelgi arendada.

Instituudi avamisel esitas ungari rahvalaule Eestigi publikule tuttav lauljatar Irén Lova'sz, tantsis Siófoki rahvatantsuansambel.

Peale Tallinna tegutseb maailma eri paigus veel viisteist Ungari Instituuti.

KR



Fenno-Ugria Infoleht, 2000, nr 2 (22)

SURI