Talsipühad Petseris

7. jaanuaril pidas Petseri rajooni Seto Selts ja rajooni eestlaskond Petseri linnas õigeusu jõule ehk setupäraselt talsipühi. Petseri eesti koolis esinesid õpilased luuletuste, laulude ja pisinäitemänguga. Koolisaali mahtus rahvas vaevu-vaevu ära. Õpilaste südamlikke laule saatis klaveril kooli muusikaõpetaja Ninel Jelissejeva Esines ka Petseri rajooni nüüdseks ainuke leelokoor.

Kõnet pidasid Riigikogu liige Georg Pelisaar, Seto Kongressi Vanemate Kogu peavanem Ain Sarv, Värska vallavolikogu esimees Konstantin Ojaveer, viimaseid päevi Petseri rajooni administratsiooni juhtiv Anatoli Montarovski ja Petseri Varvara koguduse ülempreester isa Jevgeni. Häid jõule soovis kõigile ka Petseris asuva tehase Pihkva Keraamika direktor Leonid Jevstifejev, andes Seto Seltsile üle kauni vaasi. Anatoli Montarovski tervitas kõiki jõulude puhul ja lubas teha kõik selleks, et setu rahvas alale jääks. On eesti kool, on Seto Selts… üle piiri käimine on küll paraku keeruline. "Tahan, et siin setode põlisalal võiksid setod rahulikult ja õnnelikult elada." Isa Jevgeni (Jevgeni Pelešev), Varvara koguduse ülempreester, kõneles laitmatus eesti keeles: "Veebruaris saab 25 aastat, kui mind suunati siia kogudusse preestriks. Nende 25 aasta jooksul olen siit ilmast ära saatnud ligi 300 inimest – see on terve koguduse jagu. Nüüd on siia vähe inimesi jäänud…"

Kaks päeva hiljem olid rajoonivalitsuse juhi valimised. Petseri rajooni administratsiooni uueks juhiks sai jurist Aleksandr Rogov. Muide, peale Anatoli Montarovski, kes juhtis Petseri rajooni vist kaks valimisperioodi, olid setude talsipühadel ka mõlemad kandidaadid: Jevgeni Jevstifejev ja Aleksandr Rogov.

Põhjalikumalt vt Ilmar Vananurme artiklist "Talsipühad Petseris – rõõmu ja nukruse segu" ajalehest Setomaa, nr. 1 (http://www.estpak.ee/~setomaa/44/talsid.html)


Fenno-Ugria Infoleht, 2000, nr 1 (21). © SURI, 2000