Kunstiakadeemia ekspeditsioonide materjalid Eesti Rahva Muuseumile

26. jaanuaril andis Eesti Kunstiakadeemia (EKA) soome-ugri ekspeditsioonide juht Kadri Viires Eesti Rahva Muuseumile üle 1994.-1998. a ekspeditsioonide materjalid. Etnograafilised joonistused-mõõdistused ja fotod rahvakunstiesemeist, inimestest ja nende igapäevasest olmest on valminud viie aasta jooksul ekspeditsioonidel erinevate uurali rahvaste juurde.

Ekspeditsioonid toimusid 1994. a Koola poolsaarele saamide, 1995. a Marimaale niidu- ja mäemaride, 1996. a Jamali poolsaarele neenetsite, 1997. a Permi komide ning 1998. a hantide ja manside juurde.

Ekspeditsioonidel valminud ja kaasa toodud materjalidest koostatud näitused on toimunud EKA galeriis ning hõimupäevade ajal Akadeemilises raamatukogus. Varasemate ekspeditsioonide materjalidest kuulub valdav osa Eesti Rahva Muuseumile, Karjala kaljujooniste koopiad on üle antud Eesti Kunstimuuseumile, Hiiumaa ekspeditsioonide materjalid on aga Vabaõhumuuseumi kogudes.

Kaljo Põllu on koostanud ekspeditsioonide joonistuste, mõõdistuste ja fotodega rikkalikult illustreeritud kaks mahukat raamatut, uurimisreiside materjale tutvustab ka koostöös Fenno-Ugriaga 1999. aastal välja antud Hõimukalender.


Fenno-Ugria Infoleht, 2000, nr 1 (21). © SURI, 2000