Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade 24.04.2007

 

Pressiteated 2005

Pressiteated 2004

Pressiteated 2003 

Pressiteated 2002

Pressiteated 2001

 

Mari sangar Eestis

26. aprillil tähistatakse Eestis ja Marimaal mari sangari päeva, mis on maride jaoks üks tähtsamaid rahvuspühasid. Sel päeval 1556. aastal langes venelastega võideldes mari rahvuskangelane Boltuš.

Mari sangari päeva raames toimub 26. aprillil kell 20.00 Tallinnas KUKU klubis (Vabaduse väljak 8) „Mari õhtu” – Mari kas, kus süüdatakse maride vabaduse eest kannatanute ja langenute mälestuseks küünal. Pakutakse mari rahvustoite, esineb mari folklooriansambel "Aršaš". Ansambli repertuaaris on mari vanemad rahvalaulud ja tantsud, mida saadavad maride traditsiooniline trumm ja lõõtspill. „Aršaš” tähistas hiljuti oma tegevuse 15. aastapäeva.

Eestisse saabub lisaks ansamblile ka maride loodususu palvevanem – kart, kes süütab päevakohastel tseremooniatel mälestusküünla. Marid on pea ainuke rahvas Euroopas, kes on tänapäevani säilitanud vana loodususu traditsioonid.

27. aprillil kell 18.00 toimub Tartu Kirjanduse Maja (Vanemuise 19) saalis mari sangari päevale pühendatud õhtu, kus esitletakse Julia Kuprina poolt mäemari keelde tõlgitud lasteraamatut „Naksitrallid”. Samas tähistatakse ka Tartu Marilaste Liidu esimese tegevusaasta täitumist ning esineb folklooriansambel „Aršaš”.

28. aprillil tähistatakse mari sangari päeva Obinitsas.

29. aprillil kell 15.00 esitletakse Narva Eesti Majas (Vabaduse 20) Juri Gordejevi,Tartu Ülikoolis geograafiat õppinud ja magistrikraadi omandanud marilase, koostatud maailma esimest marikeelset Mari Vabariigi kaarti. Esineb folklooriansambel „Aršaš”.

Mari sangari päeva korraldajad on Marilaste Kogukond Eestis, Tartu Marilaste Liit ja Fenno-Ugria Asutus.

Mari sangari päeva korraldamist toetasid Hõimurahvaste Programm ja Tartu Linnavalitsus.

Täiendav info:
Vassili Nikolajev 55 655976
Jaak Prozes 6445 119, 50 12319

***
Lisainfo mari sangari päevast

26. aprill on üks maride tähtsamaid rahvuspühasid. Pärimuse põhjal langes just sel päeval maride vabaduse eest võideldes rahvuskangelane Boltuš (Poltõš). 1438. aastast kuulus Marimaa Kaasani khaaniriigi koosseisu. Alates Kaasani vallutamisest 1552. aastal luges Venemaa Marimaa endaga liidetuks. Kuna venelased hävitasid sõjaretkede käigus ligi poole mari rahvast, siis vastasid marid sellele nn tšeremissi (varasem nimetus maride kohta) sõdadega, mis vältasid üle kolmekümne aasta (1552-1584) ning mille kohta on hulk pärimuslikku materjali. Vastupanuliikumise tuntuima juhina mäletatakse vürst (lužavui) Boltušši, kes olevat võidelnud iseseisva Mari riigi eest ning langenud 26. aprillil 1556. aastal Malmõži linna lähedal. Vürst Boltuš olevat maetud mäele, mis kannab siiani tema nime. 1917. aastal Ufaas toimunud I Mari Rahvuskongress võttis vastu otsuse tähistada 26. aprilli mari sangari päevana. Sel päeval meenutatakse marisid, kes on kannatanud või langenud maride vabaduse eest. Mari rahvusliikumise liidrid kutsusid 90-ndate aastate alguses toimunud mari rahvusliku taasärkamise perioodil marilasi seda päeva taas tähistama. Eestis tähistatakse mari sangari päeva alates 1993. aastast.

Ansambel "Aršaš" 2005. aasta Hõimupäevade aegu Tallinnas. Foto: Eha Viluoja