Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade 06.10.2006


Pressiteated 2005

Pressiteated 2004

Pressiteated 2003 

Pressiteated 2002

Pressiteated 2001

 

Hõimupäevad algavad

Teisipäeval, 10. oktoobril algavad järjekordsed hõimupäevad Eestis. Hõimupäevad on soome-ugri maailma tähtsaim regulaarne kultuurisündmus, mida tähistati Eestis esmakordselt 77 aastat tagasi.

Vastavalt 1931. aastal toimunud IV soome-ugri kultuurikongressi otsusele tähistatakse hõimupäevi kõikjal soome-ugri maailmas iga aasta oktoobrikuu kolmandal nädalavahetusel. 1940. a hõimupäevade tähistamise traditsioon katkes, kuid eesti-ungari seltside initsiatiivil see 1988. a taastati. 1991. aastast on hõimupäevade peakorraldajaks Fenno-Ugria Asutus. Eestis on hõimupäevade tähistamine muutunud traditsiooniliseks suurürituseks. 2000. aastal kinnistas hõimupäeva oktoobri kolmandale nädalavahetusele ka IV Soome-Ugri Rahvaste Maailmakongress Helsingis.

Tänavused hõimupäevad kompavad soome-ugri rahvaste keele ja kultuuripiire, näiteks konverentsil „Rahvariiete maagia” ja näitusel „Volgamaa rahvaste rahvariided” osalevad ka tatarlased ja tšuvašid. Eestisse saabub ka väike tšuvaši folklooriansambel, samuti osalevad marid Tatarstanist. Tatarlaste ja tšuvašide kaasamisega püüame näidata soome-ugri rahvaste ja n.ö volga-turgi rahvaste vastastikuseid mõjutusi ja tihedat sidet. Turgi mõju on kaasa aidanud soome-ugri rahvaste rahvusliku identiteedi säilimisele. Seekordsed hõimupäevad kujunevad suuremahulisemateks kui varasemad ja haaravad pea kõik maakondi. Eestisse saabuvad liivlased, St. Peterburi põlisrahvaste ansambel kuhu kuuluvad isurid, ingerisoomlased, vadajalased, karjalased, vepslased, lisaks veel marid Tatari Vabariigist, komid, udmurdid, mordvalased.

Traditsiooniliselt avatakse hõimupäevad teisipäeval Tallinna Ülikooli Akadeemilise Raamatukogu fuajees Eesti Kunstiakadeemia vepsa näitus “Taivas.Armastusega Vepsamaast” suvise uurimisreisi joonistustest ja fotodest. Tegemist oli 19. ekspeditsiooniga.

Udmurdi, mari, mordva, tšuvaši ja tatari käsitööd ja nende valmimist saab vaadata ning ka õppida Eesti Käsitöö liidu ruumides, kus on avatud ka vastav näitus.

Tavapäraselt toimuvad suured hõimukontserdid reedel Tartus ja laupäeval Tallinnas. Väiksemate linnade ja maakondade koolides ja kultuurimajades toimuvaid kontserte kokku lugeda ei jõuagi. Lisaks autentse folkloori esitajatele on külas ka ansambleid, kes esitavad professionaalseid töötlusi või rahvuslikku popmuusikat. Kontserdid on tasuta.

Tallinnas KUKU klubis toimuvad veel teisipäevast laupäevani soome-ugri rahvaste õhtud, laupäeval pärast suurkontserti aga hõimupäevade lõpupidu.
Tartus Eesti Rahva Muuseumis on hõimupäevade ajal avatud näitus "Üle piiri”.

Lähem info hõimupäevade kohta: Jaak Prozes, tel 6445 119, 50 – 12319 jprozes@eki.ee
Lähem info hõimupäevade Tartu kohta: Anna Ventshakova 56464611, anna.vench@gmail.com

Hõimupäevade täpsem kava tuleb allpool.

Pressiteate koostas
Jaak Prozes, Fenno-Ugria Hõimukeskuse juhataja